Dienstencheques - aanvragen

Wat

De dienst huishoudelijke hulp en poetshulp met dienstencheques maakt deel uit van de OCMW-dienst Thuiszorg en staat in voor verschillende taken in het huishouden : schoonmaken van de woning, was & strijk, ramen poetsen, bereiden van maaltijden en kleine herstelwerken aan kledij.

Een dienstencheque is een betaalmiddel waarmee u huishoudelijke hulp kunt betalen. Per uur huishoudelijke hulp moet u een cheque geven aan de werknemer die het werk opknapt.

De dienstencheque is een initiatief van de federale regering ter bevordering van buurtdiensten en -banen. Met de dienstencheques wil de overheid zwartwerk bestrijden en nieuwe banen creëren.

Om het gebruik ervan te stimuleren nemen de overheden een deel van de loonkosten op zich, waardoor de dienstencheques niet duurder uitvallen dan een werkster "in het zwart".

Voor één dienstencheque betaalt u 7,50 euro, maar u moet er minimum 10 per keer bestellen.

Daarenboven zijn ze voor 30% fiscaal aftrekbaar. Dit wil zeggen dat na belastingaftrek de dienstencheque u maar 5,25 euro kost.

De dienstencheques zijn 8 maanden geldig en kunnen zolang ze geldig zijn en mits een kleine bijdrage (O,25 euro) omgeruild worden.

Personen met een laag inkomen kunnen genieten van een terugbetaling van het OCMW. Voor meer informatie kan u steeds bij de thuiszorgcoördinatoren terecht.

De cheques kunt u aankopen bij Sodexho, de uitgever en beheerder van de dienstencheques. Om dienstencheques aan te vragen, moet u zich eerst inschrijven bij Sodexho. Deze inschrijving is gratis. Een inschrijvingsformulier is verkrijgbaar bij Sodexho of online op www.dienstencheques-rva.be, maar ook bij het OCMW van Willebroek kunt u hiervoor terecht. De inschrijving via internet wordt automatisch aan Sodexho verzonden.

 

De inschrijving op papier moet per post of per fax bezorgd worden aan :

Sodexho - afdeling dienstencheques

Charles Lemairestraat 1

1160 Auderghem

Tel. : 02/547 54 95

 

Vervolgens stuurt Sodexho de aanvrager een inschrijvingsbevestiging en een gebruikersnummer toe en kan de aanvrager de dienstencheques bestellen door het juiste bedrag (voor het gewenste aantal cheques) over te schrijven samen met nummer vermeld op de inschrijvingsbevestiging.

De bestelde cheques worden dan opgestuurd per normale post na ontvangst van de betaling.

Voor wie

Het systeem van de dienstencheques is er voor iedere privé-persoon, dus niet voor zelfstandige beroepen, bedrijven of ondernemingen.

Hoe verkrijgen of aanvragen

- telefonisch : 03/860.34.95

- mail : infoTZ@ocmw.willebroek.be

- persoonlijk : OCMW-dienst Thuiszorg

- andere : via e-formulier

Procedure

Indienwij iemand beschikbaar hebben, maken wij onmiddellijk concrete afspraken met u en wordt er een gebruikersovereenkomst opgesteld. Kunnen wij op het moment van de hulpvraag niet overgaan tot een opstart, registreren wij uw gegevens op de wachtlijst en nemen wij contact met u op zodra iemannd beschikbaar is. Wij proberen zoveel mogelijk een vaste regeling uit te werken, zodat de prestaties steeds door uw vaste thuishulp wordt verricht. Het is echter onvermijdelijk dat door bepaalde omstandigheden (ziekte, vakantie, ...) al eens een andere huishoudelijke hulp moet ingeschakeld worden.

Onze medewerkers in het kader van de dienstencheques werken iedere werkdag tussen 8u00 en 18u00. Er wordt niet gewerkt op zaterdag en zon- en feestdagen.

doorsturen
Aanmelden

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster