Kids-ID

Wat

Kids-IDEen kids-ID is een elektronische identiteitskaart voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. 

 

De kids-ID wordt aanvaard als geldig reisdocument in alle landen van de Europese Unie. Toch volstaat enkel de kaart niet om te reizen: het kind moet begeleid worden door een van zijn ouders of voogden die zelf over een geldig identiteitsdocument beschikken.

 

 

Sommige landen vereisen een minimum geldigheidsduur voor het identiteitsdocument of aanvaarden de Kids-ID niet als geldig identiteitsdocument. Om te weten in welke landen de Kids-ID aanvaard wordt als reisdocument, kan je de tabel raadplegen die werd opgesteld door de FOD Buitenlandse Zaken en die terug te vinden is op de website van het Rijksregister.

Op de website van FOD Buitenlandse Zaken kan u eveneens zien welke reisdocumenten u nodig heeft om naar een welbepaald land te reizen.

 

Opgelet, als u reist naar een land waarvoor u een reispas moet aanvragen, moet u ook voor een kind jonger dan 12 jaar een reispas aanvragen.

 

De kids-ID is steeds 3 jaar geldig, ook nadat het kind 12 jaar is geworden en al een elektronische identiteitskaart zou kunnen aanvragen. 

Voor wie

Belgische kinderen jonger dan 12 jaar.

Hoe verkrijgen of aanvragen

Aan de balie ‘leven en reizen’ in het administratief centrum.

Wat meebrengen

  • identiteitskaart
  • 1 recente pasfoto, die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen (o.a. lichte, egale achtergrond; gezicht in vooraanzicht)
  • vorige kids-ID of identiteitsbewijs

 

Opgelet: het kind waarvoor de kids-ID aangevraagd wordt, moet aanwezig zijn bij de aanvraag!

Kostprijs

De prijzen vanaf 1 januari 2018 

De kids-ID kost € 7,40)

 

Spoedprocedure (aanvragen vóór 15 uur, na 2 werkdagen afhalen): €85,00

Extreme spoedprocedure (aanvragen vóór 15 uur, na 1 werkdag afhalen): €128,60
Extreme spoedprocedure met ophaling in Brussel (aanvragen vóór 15 uur, na 1 werkdag afhalen): €96,70

 

 

Verlaagd tarief vanaf het 2de identiteitsdocument voor Belgische kinderen onder de 12 jaar, gelijktijdig aangevraagd voor kinderen van eenzelfde gezin die op hetzelfde adres ingeschreven zijn.
Dit verlaagd tarief is van toepassing voor zowel de spoedprocedure, de extreme spoedprocedure als voor de extreme spoedproczedure met afhaling in Brussel: €56,60

 

De kids-ID is enkel verplicht als uw kind naar het buitenland reist, het wordt dus enkel afgeleverd op vraag van één van de ouders.

U wordt ook niet opgeroepen om de kids-ID te vervangen bij het verstrijken van de geldigheidsduur.

U bent dus zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanvragen van de kids-ID!

 

De aanvraag moet gebeuren in het gemeentehuis door één van de ouders in aanwezigheid van het kind waarvoor de kids-ID wordt aangevraagd.

Ongeveer 2 weken na de aanvraag zal het kind een brief met codes ontvangen.

Na ontvangst van deze codes kan u de kids-ID afhalen en activeren.

 

 

Vraag tijdig een kids-ID aan!

 

 

 

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster