Slim stoken - Vuurtje in de tuin? Kies voor een gezond alternatief!

Buiten: niet stoken!

Slim stoken

Wat zijn de alternatieven?

Voor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplossingen.

 

Goed sorteren en meedoen aan de selectieve inzamelingen is daarom erg belangrijk.

 

Het leeuwendeel van het ingezamelde afval wordt gerecycleerd.

Wat niet meer kan gebruikt worden, gaat naar speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgaszuivering en energierecuperatie.

 

Sorteren is goed, maar preventie is nog beter.

 

Enkele tips om afval te voorkomen en ongezond stoken te voorkomen:

 

  • Plak een antireclamesticker op je brievenbus (verkrijgbaar bij de Dienst Milieu) en je hebt meteen veel minder oud papier.
  • Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en niet elk jaar massa's snoeisel opleveren. Het betekent ook minder onderhoud.
  • Veel tuinafval kun je perfect zelf composteren. Snoeihout kun je hakselen. De snippers strooi je tussen de planten uit. Zo vermijd je ook onkruid.
  • Met dikkere takken leg je snel een mooie takkenwal aan als omheining. Je zorgt bovendien voor een schuilplaats voor kleine dieren en dus voor meer biodiversiteit.

 

Met wat goede wil en fantasie verwerk je al je tuinafval ter plaatse. Zonder vuur, zonder rook en zonder zorgen!

Wat zegt de wet

De wet is duidelijk: papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel verbranden, is verboden.

 

Samen met de Vlarem-trein 2013 heeft de Vlaamse Regering ook een nieuw verbod op verbranding in open lucht goedgekeurd. Tot dan mocht u in open lucht nog plantaardige afvalstoffen verbranden die afkomstig waren van het onderhoud van tuinen, de ontbossing of ontginning van terreinen en eigen bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden. Biomassa-afval afkomstig van onderhoud van tuinen mag vanaf nu onder geen enkele omstandigheid meer in open lucht verbrand worden.

 

En de kerstboomverbranding dan?

In bepaalde gevallen kunnen gemeenten een uitzondering toestaan voor bijvoorbeeld kerstboomverbrandingen of kampvuren.

 

Die mogen dan wel geen hinder veroorzaken en er mag uitsluitend onbehandeld hout worden verbrand. Vaak houdt de brandweer een oogje in het zeil, zeker bij een grote kerstboomverbranding. Maar echt milieuvriendelijk is het nooit.

 

Willebroek kiest hier al jaren voor het goede alternatief: de kerstboomverbranding werd vervangen door een kerstboomophaling met compostering van het groenafval. Hierdoor komen geen schadelijke stoffen meer vrij!


Een goed alternatief is het versnipperen van kerstbomen met een krachtige hakselaar.

 

En de afvalverbrandingsinstallaties?

In Vlaanderen zijn alle afvalverbrandingsinstallaties uitgerust met een geavanceerde rookgaszuivering. Ze verwerken tonnen restafval maar stoten allemaal samen toch véél minder vervuilende en ongezonde stoffen uit dan open vuurtjes in de tuin. Bovendien zetten ze een groot deel van de warmte om in groene stroom. Zo gaat zelfs het restafval niet helemaal verloren.
 

Wat met de BBQ van mijn buurman?

Buiten afspraken maken en vragen om rekening met je te houden, kan je niets doen tegen de geuren van de barbecue van je buurman.

 

In zijn eigen tuin mag je buurman altijd en overal barbecueën. Doet hij dat goed, dan zijn er praktisch geen vlammen en geen rook.

 

Hebt u hierover nog vragen, dan kan u altijd terecht op de volgende link

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster