Open Monumentendag 2018

 

Opengestelde monumenten

GRAFKAPEL DE NAEYER & BEGRAAFPLAATS WILLEBROEK
Dendermondsesteenweg, Willebroek
10– 18u

Bij het overlijden van zijn enig kind Eduard De Naeyer (1867-1875) kocht de industrieel Louis De Naeyer (papierfabriek en ketelmakerij) een grond aan de Brandstraat.  Deze private begraafplaats vormt later de hoofdas bij de aanleg van de nieuwe gemeentelijke begraafplaats.  Op de plaats van de grafzuil voor de overleden zoon wordt na het overlijden van Louis De Naeyer in 1902 de huidige graftempel opgericht naar ontwerp van beeldhouwer en architect Clement Jonckheer (1871-1932)  
Dit jaar kreeg de grafkapel een grondige restauratie.  Tijdens Open Monumentendag zetten we deze unieke grafkapel in de kijker.

Expo over de restauratie van de grafkapel en de betekenis van Louis De Naeyer voor Willebroek

Rondleidingen op de begraafplaats om 10.00u en om 14.00u
(door  Tom Verhofstadt—Epitaaf vzw)

 

KERK O.L.V.- ONBEVLEKT ONTVANGEN  KLEIN-WILLEBROEK
Volksstraat 55, Klein-Willebroek
10—18u

De neo-gotische kerk van de hand van de provinciale bouwmeesters Blomme en Careels werd in 1899 gebouwd.   Na meer dan 100 jaar als parochiekerk gediend te hebben werd de kerk in 2008 definitief gesloten. De kerk kreeg ondertussen een nieuwe invulling als Harmonium Art Museum waar er naast de  tentoonstelling van harmoniums en orgels, ook verschillende concerten worden georganiseerd.

Activiteit: Mini harmoniumconcertjes doorlopend van 10—18 uur

 

Tijdens open monumentendag is er een gratis infobrochure verkrijgbaar .

Het volledige programma vind je op  www.openmonumenten.be

 

Organisatie en info  |  Lokaal comité Open monumentendag

Cultuurdienst Willebroek | Pastorijstraat 1 in Willebroek  | T  03/866 92 00 | cultuur@willebroek.be

 

 

 

Open Monumentendag, dat is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. In 2018 is het aan zijn 30ste editie toe!

 

Is jouw herenhuis de moeite waard om te bezoeken, vertel je graag over jouw passie voor die oude schoenfabriek of wil je mensen dat unieke erfgoedlandschap laten ontdekken? Meld je aan bij Herita als organisator voor Open Monumentendag en bouw samen met ons aan het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen.

Wie kan deelnemen?

Herita organiseert Open Monumentendag samen met lokale organisatoren: privé-eigenaars, beheerders van monumenten, erfgoedverenigingen, gemeenten, intergemeentelijke initiatieven, …. Kortom: iedereen die iets wenst te organiseren, is welkom.

Ben je voor het eerst organisator? Schrijf je dan in bij Herita en ontvang onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes omtrent de voorbereidingen.

 

De voorwaarden om deel te nemen zijn eenvoudig:

  • het onroerend erfgoed staat centraal (monumenten, landschappen, archeologische sites of varend erfgoed, al dan niet beschermd).
  • opengestelde monumenten (onroerend erfgoedsites) zijn gratis toegankelijk op zondag 9 september.

Onroerend erfgoed dat op andere momenten of het hele jaar door wordt opengesteld, kan uiteraard ook deel uitmaken van het programma. Maar liefst is er dan op Open Monumentendag dat tikkeltje meer te beleven dan op andere dagen: een unieke rondleiding, een exclusief gedeelte, een bijzondere tentoonstelling, …

 

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster