Zwerfkatten

Zwerfkatten

In onze gemeente wordt iedere burger vroeg of laat wel eens geconfronteerd met de problematiek van ‘zwerfkatten’.

De problemen ontstaan doordat pasgeboren jongen (bij katten kunnen dat 2 à 3 nesten van 3 à 4 jongen per jaar zijn), waarvoor de eigenaar geen “thuis” vindt, ergens in de vrije natuur worden gedumpt en bijgevolg aan hun lot worden overgelaten. Of ze worden naar een dierenasiel gebracht, die constant met overbevolking te kampen hebben zodat deze 1 op 3 gezonde poezen moeten laten inslapen.

 

Om de zwerfkattenproblematiek in te dijken werd vanaf 1 september 2014 volgende maatregel ingevoerd: wie een kat wil verkopen of weggeven dient ervoor te zorgen dat het dier is gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd.

 

De dienst omgeving verspreid informatie met als doel de bevolking in kennis te brengen met de zwerfkattenproblematiek alsook de bevolking te stimuleren deze problematiek niet in de hand te werken. Er wordt vanuit de dienst omgeving opgeroepen om huiskatten te laten steriliseren of castreren.

 

Voor het probleem zwerfkatten doet de gemeente een beroep op een erkende organisatie waarmee een overeenkomst is afgesloten. Een melding in verband met zwerfkatten dient te gebeuren bij de dierenbescherming van Mechelen doormidel van telefoon (015 20 52 87) of mail ( info@dierenbeschermingmechelen.be

 

De procedure tegen zwerfkatten gaat als volgt:

  • Vangen, steriliseren of castreren en opnieuw uitzetten op de plaats waar ze gevangen werden.
  • De inwoners zullen worden aangemoedigd om hun eigen katten onvruchtbaar te laten maken.
    Zwerfkatten zijn nakomelingen van huiskatten.
  • Indien er een huiskat gevangen wordt, zal dit dier onmiddellijk terug vrijgelaten worden.

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster