Henri Van de Vondel, alias Rieke Man.

Uit de weinige mondelinge getuigenissen die ons aan “De Grote Oorlog” her­inneren, zal het gemoedelijke gesprek, dat wij in juni 1994 met Henri Van de Vondel (°Heindonk 1 juli 1894 - +Willebroek 12 januari 1995) mochten voe­ren, ons altijd bij­blijven.

 

Henri werd in de volksmond “Rie van de Man” ge­noemd. Z’n vader was de zevende man van ’t zevenzaad, afge­kort “De Man van ’t Zaad” en nog eens afgekort “De Man”. Hij werkte thuis, op de vel­den van Heindonk, en bij De Meester op het kasteel, tenminste indien er werk was. Hij diende geen sol­daat te worden, al veranderde die wet in 1913, zodat hij, als zijnde van de klas 1914, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, werd binnengeroepen.

Henri Van de Vondel werd naar het Depot Sint-Bernards te Hemiksem gestuurd, maar toen de oorlog uitbrak werd hij naar Blaasveld gezonden, waar hij de huizen in de “Koemstraat” (Wouters Lefebvreplein), die voor het zwaar geschut vanuit het Fort van Breendonk in de weg stonden, heeft helpen afbreken. Hij trok van “Den Depot” in Hemiksem, via Wilrijk en ‘t Zuid, naar Frankrijk, al was hij inmiddels ook in Ieper, Diksmuide en Frankrijk geweest. Hij heeft tijdens diezelfde jaren aan de IJzer, veel vrienden zien sneuvelen. Hij is later naar Diks­muide en naar de Dodengang geweest en hij was, zo lang hij kon, op de 11 novemberviering in Heindonk aanwezig.

 

 

Bron :  Karel De Decker, Heindonk tijdens de Grote Oorlog  (Willebroek, Jaarmarktkrant oktober 2013)

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster