Let op het bouwjaar!

Welke isolatie? Let op het bouwjaar

 

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van de isolatie die al aanwezig is.
Heb je geen idee, let dan eerst op het bouwjaar: of en welke isolatie is aangebracht bij de bouw hangt daar vanaf.

De gemeente (Bouw- en woningtoezicht) kan je vertellen welk bouwjaar jouw woning heeft; bouwtekeningen bevatten vaak ook een jaartal.

 

Bouwjaar 1983 of later

 

De isolatie van iets oudere nieuwbouwhuizen is voldoende, maar de isolatiewaarde van het materiaal is aan de lage kant. Als je plannen hebt voor groot onderhoud, loont het de moeite om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Bijvoorbeeld als je ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken.

Recente nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd; daar hoef je niets aan te doen.

 

Bouwjaar 1976 - 1982

 

Huizen gebouwd in de periode 1976 tot en met 1982 hebben tijdens de bouw spouwmuurisolatie gekregen en 5 centimeter dakisolatie.
Alleen de ramen in de woonkamer hebben dubbel glas.

De isolatie van woningen uit deze bouwperiode gaat vooruit met vloerisolatie en isolerend glas (HR++ glas) in ramen die nog enkel glas hebben. En als de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe zijn, dan is vervanging van het dubbel glas aldaar door HR++ glas aan te bevelen.
Wanneer je plannen hebt voor een renovatie van het dak of de zolder, denk dan aan extra dakisolatie!

 

Bouwjaar voor 1976

 

Huizen van voor 1976 zijn bij de bouw niet (of nauwelijks) geïsoleerd; de meeste huizen gebouwd na 1920 hebben wel een spouw. Na de bouw is er mogelijk alsnog isolatiemateriaal aangebracht. Of dat zo is, moet helder zijn voordat je aan de slag gaat. Zorg voor goede inventarisatie van isolatie in het dak, de gevel, de begane grondvloer of de bodem van de kruipruimte, en de ramen. Doe eventueel navraag bij vorige bewoners, kijk in (ver)bouwtekeningen of raadpleeg een isolatiedeskundige.

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster