Tegeltuintje...groen aan je huis

TegeltuintjeEen tegeltuintje is in! Het groen aankleden van uw woning geeft de natuur, zelfs in het hart van de gemeente, nieuwe kansen en houdt het woonklimaat gezond. Tegelijkertijd wordt uw portemonnee er ook nog beter van.

Onvoorstelbaar wat één of meerdere planten tegen de gevel kunnen doen!

 

Goed voor milieu en portemonnee

 

Klimplanten zijn toppers in de plantenwereld. Ze nemen vrede met een minimum aan 'tuin' en klimmen tegen de huisgevel op. Die kleuren ze mooi groen en afhankelijk van de soort zorgen ze ook nog eens voor bijzondere bloemaccenten van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar.

Tussen hun bladeren komen nuttige insecten en vogels hun nestje bouwen, om van daaruit de stad terug te bevolken. Uw klimplant zuivert ondertussen de lucht van giftige stoffen en rondwaaiend stof. Tegelijk zorgt ze ervoor dat uw huisgevel een natuurlijk isolatielaagje krijgt: ze voorkomt opwarming in de zomer en beschermt tegen afkoeling in de winter. Gedaan ook met de slagregens die uw gevel nat maken. De klimplant is uw groene verzekering voor het gezond houden van huis, straat en gemeente!

 

Minimum oppervlakte nodig en geen schade aan muur

 

Meer dan een tuintje zo groot als een tegel is niet nodig om een klimplant te laten groeien. Eens geplant gaan de wortels zelf op zoek naar voedsel en water tot diep in de grond. Boven de grond zoekt de plant ondertussen steun tegen de gevel. Heuse klimplanten doen dat met hechtworteltjes of zuignapjes waarmee ze zich vastzetten op de muur, leiplanten hebben een helpend steuntje nodig. Zij hechten zich vast met rankjes of draaien zich om de steun heen. Planten respecteren daarbij uw muur. Ze zijn niet in staat om in bakstenen of beton binnen te dringen, maar gaan die met hun bladeren die als dakpannen over mekaar liggen, beschermen tegen regen en wind.

 

Vergunning

 

De gemeente Willebroek leent u graag een stukje voetpad om tegen uw gevel een klimplant te laten groeien. Er wordt toegestaan om een tegel uit het voetpad te halen en de fundering te vervangen door goede plantaarde. Voorwaarde is wel dat u een minimum breedte van 1,50 meter overhoudt voor een vlotte en veilige doorgang van voetgangers. Deze en andere regels zijn vastgelegd in een gemeentelijk reglement dat u samen met de aanvraagformulieren kan aanvragen bij de milieudienst of kan Bloembakdownloaden via het digitaal loket.

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster