‘Op de vlucht…’ een expo over vluchtelingen

20/06/2017


Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag en opent de expo ‘Op de vlucht…’ haar deuren. In twee containers zijn de verhalen van 25 Willebroekenaren, waaronder zeven vluchtelingen, in beeld gebracht.


20 juni werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldvluchtelingendag. De media heeft het vaak over wanhopige vluchtelingen, mensen die achter hekken belanden en op grenzen botsen, overvolle boten op de Middellandse Zee,…  Maar weten wij wel waarom ze naar Europa vluchten?

De expo ‘Op de vlucht…’ toont dat vluchten iets is van alle tijden en dat het iedereen, ook ons, kan overkomen. De recente geschiedenis heeft dit reeds aangetoond (WOII, Chili, Joegoslavië, Rwanda,..).

 

Ten eerste geeft ‘Op de vlucht…’ een beeld van ‘de vluchteling’ aan de hand van verhalen van vluchtelingen uit Ethiopië, Macedonië, Syrië, Palestina, Afghanistan en Rusland. Eén van deze verhalen zal later verder uitgelicht worden door het Fort van Breendonk. Ten tweede werd er aan enkele Willebroekenaren gevraagd wat ze zouden meenemen als ze plots moeten vluchten.

 

Al deze verschillende verhalen zijn aan de hand van foto’s en beelden samengebracht in de expo ‘Op de vlucht…’ die in twee containers doorgaat van 20 tot en met 30 juni op de hoek van de Overwinningsstraat en de Vooruitgangsstraat. Deze containers zijn deels ingericht door Ecoso, na de expo zijn de gebruikte stukken in de kringwinkel te koop.

 

Krijg een beeld van ‘de vluchteling’ en bezoek de expositie. Leer de inwoners van Willebroek beter kennen en ontdek wat onze gemeente doet voor het Zuiden.

 

Deze expo omvat verschillende activiteiten:

  • 20 juni om 20.00 uur: Lezing ‘Ontwikkelingshulp begint ter plekke’ door Lydia Maximus in naam van het Fonds Voor Ontwikkelingssamenwerking Hugo Adriaensens vzw in Mozaïek met hapje en drankje – info via de dienst Samenleven.
  • 23 en 24 juni: De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de Kanaalfeesten.
  • 24 juni vanaf 14.00 uur: Diversiteitsplein ter hoogte van de expo in het kader van de ‘Dag van de Dialoog’.
  • 26 juni om 19.45 uur: Bibscoop ‘Fuocoammare’ gratis - inschrijven via de bibliotheek.
  • 7 juli om 20.00 uur: Film in het Fort van Breendonk ‘Ma Bister’ – €2/€11 (incl. rondleiding thema ‘Vluchtelingen’). Info en inschrijven via vrienden van het Fort van Breendonk.
  • Vanaf 7 juli: De expo ‘Op de vlucht…’ is te bezichtigen in het Fort van Breendonk.
  • 2 september om 8.30 uur: Ontvangst met koffie en thee ter gelegenheid van de Bevrijdingsfeesten in het Fort van Breendonk.

 

Scholen en verenigingen kunnen contact opnemen met de dienst Samenleven voor een begeleid bezoek. Zij kunnen een workshop of een begeleid bezoek op kindermaat bijwonen.

 

Dit project werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Provincie Antwerpen

doorsturen
Aanmelden

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster