‘Van convent tot conflict: Willebroek anno 1914’

27/10/2017


In augustus 1914 wordt ons land voor het eerst in zijn bijna honderdjarige bestaan als onafhankelijk koninkrijk opgeschrikt door een oorlog.  De berichtgeving over de bitse strijd rond de forten van Luik en Namen en over plunderingen en executies door Duitse troepen, zaaien een sfeer van angst en onzekerheid onder de bevolking.  De gevolgen van de oorlog worden ook in Willebroek al snel voelbaar.  Het dorpsleven en de economische activiteiten in de gemeente vallen nagenoeg stil, de kanaaloevers en verschillende gebouwen worden ingericht als oorlogslinie en rond het fort van Breendonk wordt alles in gereedheid gebracht om de Duitse opmars te stuiten.  Intussen wordt het klooster van de Dochters van Maria omgevormd tot veldhospitaal en stromen de eerste vluchtelingen toe, allen op zoek naar onderdak, verzorging en een veilige doortocht richting Antwerpen, Nederland en Engeland. 

 

Over deze woelige periode uit onze vaderlandse geschiedenis publiceerde de Amerikaanse zuster Maria Antonia  - tot het najaar van 1914 als lerares actief in Willebroek - in 1916 het boek 'From Convent to Conflict'.  Nu, honderd jaar later, werd dit unieke ooggetuigenverslag heruitgegeven door het gemeentebestuur van Willebroek. 

 

Voorzitter van de Vrienden van Fort Breendonk Kevin Polfliet stond in voor de vertaling en bewerking van de oorspronkelijke publicatie.  Op 11 november 2017 vertelt hij in de lezing 'Van convent tot conflict' het verhaal van Zuster Maria Antonia en van Willebroek anno 1914. Een boeiend én brandend actueel stuk geschiedenis!

 

‘Van Convent tot Conflict’  is de  elfde uitgave in een reeks van gemeentelijke publicaties  waarin aspecten  uit de rijke geschiedenis van Willebroek worden belicht.

 

Schepen van Cultuur, Maaike Bradt: “De uitgave van dit boek kadert binnen de herdenking van de honderdste verjaardag van de eerste wereldoorlog.  Het is een unieke getuigenis over het begin van de oorlog, de gevolgen ervan in België en zeker ook in ons eigen Willebroek. We zijn er van overtuigd dat dit verhaal,  meer dan honderd jaar geleden geschreven, nog  steeds actueel is en iedereen zeker kan boeien.”

 

 

Praktisch

Zaterdag  11 november 2017

 

12.30 uur

Plechtigheid en vertrek Fakkelloop Willebroekse jongeren naar Congreskolom Brussel


13.30 uur

Verwelkoming door  Maaike Bradt, schepen van cultuur & erfgoed

Boekvoorstelling & lezing ‘Van convent tot conflict: Willebroek anno 1914’ door Kevin Polfliet (gratis)


15.00 uur

Geleid bezoek tijdelijke tentoonstelling 'Het fort van Breendonk en Willebroek in 14-18'
(inkom € 8)

 

Aansluitend kan u terecht in de gelegenheidscafetaria van de Vrienden van Fort Breendonk, waar ook het boek te koop zal zijn.

 

Tickets

Inkom lezing: gratis  - inschrijving  via webshop.willebroek.be

Geleid bezoek: 8 euro p.p. (tickets te koop  op 11 november aan de kassa in het Fort)

 

 

 

doorsturen
Aanmelden

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster