Maatregelen tegen grote duivenpopulatie

Sinds enkele jaren huist een grote duivenpopulatie in onze gemeente. Duiven berokkenen schade aan het openbaar domein en brengen overlast mee voor bewoners. Daarom treft de gemeente extra bijkomende maatregelen.

Er werden acties ondernomen om de hinder te voorkomen of tot een minimum te beperken. Denk hierbij aan de plastic uil aan de kerk van Tisselt als vogelverschrikker, pinnetjes of draad op monumenten of objecten zodat duiven ze niet als rustplaats kunnen gebruiken, verwijderen van duivenpoep op het openbaar domein, ...

Deze maatregelen bleken effectief, maar hebben een heel lokale impact. Om een ruimer gebied te bereiken, ging de gemeente op zoek naar een ander systeem om de algemene duivenpopulatie in te perken.

De pil, ook voor duiven

Sinds eind 2022 kan je enkele voedingsdispensers terugvinden in het straatbeeld. Zowel op het August Van Landeghemplein als in de Vinkstraat werd een voedselverdeler geplaatst. Eén keer per dag verspreidt het voer specifiek voor duiven.

De voeding ziet eruit als een maiskorrel en is behandeld met het product ‘R-12’. Dat is een soort anticonceptiepil voor duiven. Het product zorgt enkel voor anticonceptie, maar heeft verder geen andere gevolgen voor de gezondheid van de duiven. Het zorgt er net voor dat duiven gezond voedsel binnenkrijgen, waardoor hun gezondheid erop vooruit gaat. Het effect is ook volledig omkeerbaar.

Geen vuilnisbak

Opgelet, deze dispensers worden al eens verward met vuilnisbakken, maar afval hoort hier niet thuis!

Meer info

Wens je meer informatie? Surf naar www.vetsforcitypigeons.com of neem contact op met de dienst Omgeving.