Willebroek verplaatst bijzondere bomen

De rotonde in de Stationsstraat in Willebroek was jarenlang de thuishaven van twee bijzondere bomen: moseiken. Het zijn de enige van deze boomsoort op het openbaar domein van Willebroek. Door de vernieuwing van de stationsomgeving, konden de bomen op deze locatie niet behouden blijven.

De werken in de Stationsstraat en de stationsomgeving maken deel uit van de herinrichting en verfraaiing van het openbaar domein in het project Willebroek Morgen.

Verplanten

Door de vernieuwing van deze omgeving kunnen de bomen op deze locatie niet behouden blijven. Om het waardevol groen niet verloren te laten gaan, besliste de gemeente om de bomen te laten verplanten door een gespecialiseerde firma naar een geschikter plekje aan het station.

Om de overlevingskans zo groot mogelijk te houden, gebeurden dit voorjaar al de voorbereidende werken door onze groendienst aan de boomkluiten. De verplaatsing zelf vond plaats in de week van 7 november 2022.

Waardevol groen

Het gaat om een klimaatrobuuste boomsoort. Dat wil zeggen dat de bomen goed bestand zijn tegen ziektes, winterhard zijn en ook goed overleven in natte standplaatsen. Bovendien zijn ze waardevol voor onze gemeente, omdat het de enige twee van deze boomsoort zijn op het openbaar domein in Willebroek.

Onze gemeente hoopt zo een voorbeeldfunctie te vervullen. We zetten namelijk niet enkel in op het aanplanten van nieuwe bomen, maar trachten ook waardevolle exemplaren te redden waar mogelijk.