Vogelgriep: wat als je een dode of zieke vogel vindt?

Het vogelgriepvirus is wellicht een blijvend probleem in de Europese wildevogelpopulaties. Daardoor blijft het risico op vogelgriep het ganse jaar aanwezig. Welke maatregelen neem je best als je een dode of zieke vogel vindt of als je zelf vogels houdt?

Al enkele jaren houdt het vogelgriepvirus lelijk huis bij wilde vogels in Europa, wat zorgt voor een grote vogelsterfte in de natuur. Naar alle waarschijnlijkheid is het vogelgriepvirus een constante geworden in de wildevogelpopulaties in Europa, waardoor het risico op vogelgriep het hele jaar door blijft.

De vogelgriep treft vele vogelsoorten zoals ganzen, eenden en meeuw-achtigen, maar het virus wordt ook aangetroffen bij roofvogels zoals de buizerd, torenvalk en kerkuil. Intussen komt het virus voor bij wilde vogels in alle Vlaamse provincies. Vogelgriep is niet alleen besmettelijk voor wilde vogels, maar ook voor pluimvee.

Wat als je een dode of zieke vogel vindt?

  • Raak de vogel niet aan zonder de juiste bioveiligheidsmaatregelen (minstens mondmasker en wegwerphandschoenen).
     
  • Bel steeds de (gratis) influenzalijn van het FAVV op 0800/99777. Daar krijg je verdere instructies om de vogel te laten ophalen voor onderzoek.

    Als het over een dode vogel gaat, zal het FAVV, afhankelijk van de locatie, soort en tijdstip, beslissen of het kadaver ingezameld moet worden. Is onderzoek nodig, dan zorgt het FAVV ervoor dat een nabij gelegen opvangcentrum voor wilde dieren het kadaver ophaalt voor analyse.
     
  • Hou huisdieren op afstand van dode en zieke vogels en hou honden aan de leiband.

Meer info over de acties en maatregelen die je moet nemen als je een dode of zieke vogel vindt, of als je zelf vogels houdt, vind je op de website van Agentschap Natuur en Bos.