Willebroeks project 'Zorgcoach in de Thuiszorg' genomineerd voor een ZiA!

- 25 mei 2018 -

De ZiA (Zorg in Actie) bekroont de creativiteit en inzet van lokale besturen voor kwalitatieve zorg.

 

Zorg in Actie

Het project 'Zorgcoach in de Thuiszorg' van de Willebroekse Thuiszorgdiensten is genomineerd voor de allereerste ZiA. De ZiA (Zorg in Actie) bekroont de creativiteit en inzet van lokale besturen voor kwalitatieve zorg en is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Een vakkundige en onafhankelijke jury koos uit zestig inzendingen de zeven meest inspirerende en warmste projecten. Het project dat nu de meeste publiekstemmen verzamelt, wint de ZiA.

 

Zorgcoach

Naast de coördinator gezinszorg en de coördinator dienstencheques heeft de dienst Thuiszorg sinds mei 2017 een voltijdse zorgcoach in dienst. De zorgcoach begeleidt en coacht de verzorgenden/huishoudhulpen op de werkvloer, samen met de verzorgenden/huishoudhulpen werkt ze aanklampend met de cliënten, ze is een centraal aanspreekpunt in de zorg voor het cliënteel, ze neemt deel aan overleg en neemt een rol op in projecten rond armoedebestrijding op lokaal en bovenlokaal niveau en ze treedt op in crisissituaties.


Motivering van de jury

De jury vond dit een sterk project omdat de diverse problematische situaties steeds meer aanwezig zijn in de thuiszorg en het niet altijd makkelijk is hier een antwoord op te vinden. In dit project wakkert de zorgcoach de voelsprieten van de verzorgenden en huishoudhulpen aan en doet hen groeien in hun job. Ze ondersteunt hen en kan het even overnemen wanneer het te zwaar wordt. De job van verzorgende/huishoudhulp wordt ook opgewaardeerd omdat zij op deze manier expliciet mee de taak én ondersteuning krijgen om ondersteuning te bieden in deze moeilijke situaties.

 

Aangezien het project al een jaar loopt, is er de nodige kennis en ervaring om dit over te dragen aan andere lokale besturen. Het is niet enkel zinvol voor gezinnen in kansarmoede maar ook voor andere complexere situaties.

De jury vond het ook sterk dat de zorgcoach de hele context van de sitiatue bekijkt en een groot netwerk heeft waarin ze streeft naar samenwerking en doorverwijzing. Zij heeft ook de tijd om met de cliënten en verzorgenden/huishoudhulpen intensief aan de slag te gaan.

 

Breng je stem uit!

Op Zorg in Actie kan je tot en met zondag 10 juni 2018 je stem uitbrengen. Het project dat de meeste stemmen verzamelt, is de favoriet van het publiek en wint de ZiA. De prijsuitreiking van de eerste ZiA vindt plaats op donderdag 14 juni, tijdens de algemene vergadering van de VVSG.

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster