Paspoort ('Reispas')

Wat

ReispasEen paspoort ('reispas', in de volksmond) is een identiteitsdocument dat volgens internationale normen is vastgelegd. Naast een pasfoto en een handtekening bevat het paspoort ook uw vingerafdrukken als biometrische component.

Een paspoort voor volwassenen is 7 jaar geldig. Voor minderjarigen is een paspoort 5 jaar geldig. Verlengen is niet mogelijk.

 

Een geldig paspoort is vereist voor een reis naar de meeste landen buiten de EU.

Voor een bezoek aan één van de EU-landen volstaat in principe de elektronische identiteitskaart.

 

Bij twijfel kan u ons best contacteren of opzoeken welke reisdocumenten u nodig hebt op de website van FOD Buitenlandse Zaken.

 

Een reispas moet u persoonlijk aanvragen bij het gemeentebestuur.

Voor een reispas voor minderjarigen is de machtiging vereist van de persoon die het ouderlijk gezag uitoefent.

 

 

 

Voor wie

Iedereen met Belgische nationaliteit alsook vreemdelingen die een reispas in België kunnen aanvragen. Informeer u bij de dienst vreemdelingenzaken.

Hoe verkrijgen of aanvragen

Persoonlijk aan de balie ‘leven en reizen’ in het administratief centrum

Wat meebrengen

  • Identiteitskaart
  • 1 recente pasfoto's in kleur (de software voert een digitale kwaliteitscontrole op de foto uit en analyseert of de pasfoto voldoet aan de strenge criteria die worden opgelegd. Meer informatie over deze normen vindt u in dit document.
  • Oude reispas of attest van verlies of diefstal

Kostprijs

De prijzen die geldig zijn vanaf 1/1/2018

 

Voor 18+: 71,00 euro
Spoedprocedure: 250,00 euro

 

Voor -18: 35,00 euro
Spoedprocedure: 210,00 euro

 

Reispas vreemdeling +18: €67,00

Spoedprocedure reispas vreemdeling +18: €240,00

 

Reispas vreemdeling -18: €41,00

Spoedprocedure reispas vreemdeling -18: €210,00

 

 

Procedure

U moet zich persoonlijk aanmelden op de dienst bevolking.

De aanvraag van een paspoort voor een minderjarige moet steeds gedaan worden in aanwezigheid van de minderjarige zelf en één van de ouders of voogd.

 

De handtekening die u zult moeten plaatsen komt ook in het paspoort te staan. Vanaf 6 jaar schrijven de kinderen zelf hun naam op het paspoort. Vanaf de leeftijd van 12 jaar worden ook vingerafdrukken genomen om identiteitsfraude tegen te gaan.

 

U krijgt de keuze tussen een gewone en een spoedprocedure. Deze keuze bepaalt mee de prijs.

Bij de gewone procedure wacht u maximaal 10 dagen op uw paspoort (deze wordt aangemaakt door een externe firma), bij de spoedprocedure is dit 1 werkdag mits aangevraagd vóór 15 uur (let op: er kan niet in het weekend geleverd worden!).

 

Wanneer u bij de aanvraag een e-mailadres of gsm-nummer opgeeft, krijgt u een melding wanneer het paspoort werd aangemaakt.

 

Het paspoort moet bij de aanvraag betaald worden. U krijgt een ontvangstbewijs, dat u bij afhaling van het paspoort moet afgeven.

Wat te doen bij diefstal of verlies van uw paspoort

Bij verlies of diefstal van uw geldig paspoort en bij diefstal van een paspoort dat nog geen 10 jaar oud is moet u hiervan aangifte doen bij de politie.

 

Om het risico op frauduleus gebruik van uw document en de eventuele financiële gevolgen te voorkomen (bijvoorbeeld het openen op uw naam van een telefoonabonnement, aankoop via de post), kan u daarnaast uw paspoort blokkeren door te bellen naar DOC STOP.

  

DocStopDOC STOP is een helpdesk die het voor iedere houder van een Belgisch identiteitsdocument mogelijk maakt om, waar ook ter wereld, 24 uur op 24, het verlies of de diefstal van zijn identiteits- of reisdocumenten te melden, om frauduleus gebruik te voorkomen. Hiervoor kan hij overal ter wereld gebruik maken van het gratis nummer 00800 2123 2123 (in landen waar het 00800-nummer niet bereikbaar is, moet u bellen naar de +32 2 518 2123). 

 

Vanaf het moment dat u DOC STOP belt, wordt uw paspoort ongeldig verklaard. Indien u deze nodig heeft om te reizen, vraag dan tijdig een nieuwe aan bij de dienst bevolking.

 

Extra info

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster