Bebossing

Een bos is een boomrijk gebied van minstens 10 op 10 m. Het aanplanten van een bos op grond dat (lang) niet was voorzien van een bos wordt “bebossing” genoemd.
Wanneer het gaat over het bebossen  van een gebied dat voordien ook al een bos omvatte, spreekt men van 'herbebossing'.

Hoewel het aanplanten van een bos heel wat voordelen heeft voor onder meer de  klimaatopwarming, dient ook voor het bebossen van een grond vaak vooraf een vergunning aangevraagd te worden. Deze vergunningsplicht is afhankelijk van de bestemming van het gebied volgens het gewestplan.

Agrarisch gebied volgens het gewestplan

In dit gebied is een vergunning vereist vooraf aan de bebossing.

Aanvragen

Aanvragen doe je via een aangetekend schrijven naar het college van burgemeester en schepenen, Pastorijstraat1 te Willebroek met daarin de ligging van de grond (inclusief kadastrale gegevens), de soort aanplanting en motivering voor de bebossing.

Termijn

Binnen de 30 dagen na de indiening van de aanvraag neemt het college een beslissing. Indien er geen beslissing wordt genomen binnen de 30 dagen, wordt de vergunning geacht verleend te zijn.In het geval van bebossingsubsidies dient er steeds een collegebeslissing te volgen.  
Indien het college beslist om de vergunning te weigeren, kan hiervoor binnen de 30 dagen een beroep ingediend worden bij de deputatie (provincie Antwerpen).

Adviezen

Het college van burgemeester en schepen vraagt, gekoppeld aan deze vergunning advies aan het departement Landbouw en Visserij, afdeling algemene beleidscoördinatie (ABCO) – dienst omgeving. Binnen de 20 dagen dient dit advies aangeleverd te worden. Geen advies wordt geacht gunstig te zijn. Ook wordt advies gevraagd aan het Agentschap van Natuur en Bos, tenzij voor bebossing van private gronden.

Deze vergunning wordt conform artikel 35 bis §5 van het Veldwetboek aangevraagd bij het college van burgemeester en schepenen.

Bosgebied volgens het gewestplan

Wanneer men wil (her)bebossen in dit gebied is hiervoor geen vergunning tot bebossing vereist. Mogelijks is er wel een omgevingsvergunning tot vegetatiewijzing nodig. Neem daarom bij twijfel contact op met het Agentschap van Natuur en Bos en/of de dienst omgeving van Willebroek om na te gaan of dit al dan niet het geval is.

Let wel: de regelgeving volgens het wetboek, met betrekking tot onder meer plantafstanden dient echter steeds in acht genomen te worden.

Natuurlijke gebieden

In gebieden als natuurgebieden, natuurgebieden met wetenschappelijke waarde, valleigebieden, brongebieden,  natuurontwikkelingsgebieden, het Vlaams Ecologisch Netwerk en Europees beschermde gebieden is wederom geen vergunning vereist. Echter dient hier wel het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos te worden gevraagd. Net zoals in bosgebied dienen de afstandsregeles uit het velwetboek gerespecteerd te worden.

De bestemmingszones volgens het gewestplan kan je raadplegen via www.geopunt.be.

Daarnaast is het ook belangrijk of een te bebossen gebied gelegen is in een beschermingszone:

Beschermd onroerend erfgoed

  • In dit gebied is een toelating van het Agentschap Onroerend erfgoed vereist vooraf aan de bebossing.
    Bij een vergunning tot bebossing (dus overeenkomstig het Veldwetboek) dient de aanvrager van de vergunning zelf een toelating te vragen aan het agentschap, welke vervolgens wordt toegevoegd aan de vergunningsaanvraag.
  • Wanneer daarentegen een overige vergunning vereist is overeenkomstig de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het Bosdecreet, e.a.  zal deze toelating door de behandelende overheid worden aangevraagd onder de vorm van een adviesvraag bij het Agentschap voor Onroerend Erfgoed. 

In sommige gevallen kan een subsidie verkregen worden voor het bebossen van gebieden. Meer info vind je hier.

Ben je van plan over te gaan tot een bebossing en weet je niet goed waar te beginnen, dan kan je steeds vrijblijvend contact opnemen met het Agentschap voor Natuur en Bos, Bos+ en de Bosgroep.