Conformiteitsattest voor (huur)woningen
Het conformiteitsattest (CA) is een officiële verklaring dat een woning (een eengezinswoning, een appartement, een studio, een kamer of studentenkamer) voldoet aan de opgelegde veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsnormen. Het CA is een kwaliteitslabel dat voor zowel de eigenaar als de (toekomstige) huurder interessant is.
Sinds 1 januari 2021 is een conformiteitsattest verplicht in de gemeente Willebroek. Eigenaars/verhuurders zullen stelselmatig een brief ontvangen met daarin de informatie over de verplichting dat zij een geldig CA moeten kunnen voorleggen als zij die woning verhuren of ter beschikking stellen als hoofdverblijfplaats. De gemeente legt voorlopig geen sancties op het verhuren van een woning zonder conformiteitsattest. Wel kunnen er gerechtelijke stappen volgen bij het verhuren van een woning die niet voldoet aan de vereisten en normen van de Vlaamse Codex Wonen 2021.
De verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen en op basis van het bouwjaar van de huurwoning. De oudste woningen komen eerst aan de beurt. In de periode tussen 2023 en 2024 worden alle huurwoningen die ouder zijn dan 35 jaar prioritair onderzocht. Tegen 2027 moeten alle Willebroekse huurwoningen over een conformiteitattest beschikken.
Spontane aanvragen zijn ook mogelijk. Je hoeft dus zelf niet te wachten tot je een brief ontvangt van de gemeente. Ook het aanvragen van een conformiteitsattest voor gebouwen jonger dan 45 jaar is mogelijk.
De verhuurder / eigenaar vraagt het conformiteitsattest via het aanvraagformulier en bijlagen aan schriftelijk, via e-mail of tegen ontvangstbewijs bij de gemeente (dienst Wonen). Een exemplaar van het aanvraagformulier is te vinden onderaan deze pagina of bij de dienst Wonen.
Na ontvangst van een volledige aanvraag zal een gemeentelijke woningcontroleur een conformiteitsonderzoek ter plaatse inplannen en uitvoeren. Hiervoor maakt hij gebruik van het technisch verslag van woonkwaliteit dat gebreken in categorieën verdeelt. De categorie geeft ook direct het gevolg aan van het gebrek.
- Gebreken in categorie I geven geen aanleiding tot ongeschiktheid, tenzij de eindbeoordeling van de woning meer dan 6 gebreken categorie I heeft. In dat geval zal de woning automatisch een gebrek categorie II krijgen.
- Gebreken in categorie II zijn gebreken die de ongeschiktheid van de woning met zich meebrengen.
- Een gebrek in categorie III staat gelijk aan onbewoonbaarheid. Mensonwaardigheid is naast veiligheids- en gezondheidsrisico toegevoegd als indicator voor deze categorie.
Uit het onderzoek ter plaatse zal blijken of de woning geschikt is voor verhuur of niet.
Als de woning geschikt is, wordt het conformiteitsattest afgeleverd. Standaard is het conformiteitsattest 10 jaar geldig. Als er 4 tot 6 gebreken categorie I zijn, is het maar 5 jaar geldig.
Als de woning niet geschikt is, wordt gemeld welke herstellingen er moeten worden uitgevoerd en binnen welke termijn deze voltooid moeten zijn. Indien hier geen gevolg aan gegeven wordt, zal de woning worden doorgegeven aan Wonen-Vlaanderen voor de start van de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid. Meer over deze procedure kan u te weten komen bij de dienst Wonen of bij Wonen-Vlaanderen.
De burgemeester spreekt zich binnen de 60 dagen uit aan de hand van het technisch verslag van een gemeentelijke woningcontroleur. Als de burgemeester geen beslissing neemt binnen de 60 dagen, of de afgifte van het CA weigert, kan men binnen 30 dagen een nieuwe aanvraag doen bij de afdeling Woningkwaliteit van Wonen-Vlaanderen.
- Een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier
- Een bewijs van dakisolatie (EPC, foto’s, facturen, offertes,…)
Optionele documenten:
- Een recent keuringsattest van de elektrische installatie (indien beschikbaar)
- Fotobewijs voldaan aan de rookmelderverplichting (minstens 1 rookmelder per bouwlaag)
- Een recent keuringsattest van de gasinstallaties (indien beschikbaar)
- Plan van de woning met aanduiding van slaapkamer(s), keuken, leef- en eetkamer, WC en badkamer
De kostprijs van conformiteitsonderzoek is vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement voor administratieve prestaties en bedraagt 90,00 euro per onderzoek.