Sint-Amandus | Nutskasten

In de Sint-Amanduskerk vindt al sinds 1977 de jaarlijkse Sint-Hubertusviering plaats. Sint-Hubertus is de patroonheilige van de jacht en bij uitbreiding van alle dieren. Na de misviering is het tijd voor de dierenwijding buiten aan de kerk. De priester zegent dan paarden, honden, katten, uilen … kortom alle huisdieren en zelfs knuffeldieren. Bij de zegening krijgen ook de dieren iets lekkers. De viering gaat gepaard met festiviteiten.

De parochie Blaasveld ontstond vermoedelijk op het einde van de 12de eeuw als afhankelijkheid van Heffen. In 1323 richtte Rudolf Pipenoy, heer van Blaasveld, op deze plek een bidplaats op. De Sint-Amanduskerk gaf plaats aan honderdvijftig gelovigen.
Tijdens de godsdiensttroebelen troffen overstromingen de kerk en in 1580 werd ze in brand gestoken door de Geuzen. Baron Cosmas de Prant en Margaretha de Hornes zorgden voor de heropbouw in 1631. De kerk kreeg in 1865 een meer tijdsgebonden karakter dankzij de architect Schadde. Het koor uit 1680 in renaissancestijl bleef bewaard.

Tijdens de eerste Wereldoorlog werd de hoge kerktoren ingericht als waarnemingspost en had het talrijke telefoonverbindingen. Een ideaal doelwit voor de Duitsers. In 1914 vonden gevechten om het Fort van Breendonk plaats waarbij de kerk zwaar werd beschadigd. Enkel de muren bleven overeind. Bij de val van Blaasveld staken de Duitsers de omliggende gebouwen in brand en plunderden alles.
De bevolking die terugkeerde na de val van Antwerpen was verbijsterd bij het aanschouwen van de schade. Al snel richtte de pastoor een tijdelijke kapel in, in het nabijgelegen herstelde jongenspatronaat. Biechtstoelen en beelden kregen hier tijdelijk hun plaats. De pastoor kon zijn diensten hervatten. 

In 1922 vond de restauratie van de kerk plaats volgens 19de-eeuws uitzicht naar ontwerp van de architect Edward Careels.

Bron: