Vorming van de nieuwe bestuursorganen na de verkiezingen van 13 oktober 2024
De verkiezingen van 13 oktober 2024 zijn achter de rug. Er kan nu gestart worden met de vorming van een nieuwe gemeenteraad.
Na het tellen van de stemmen worden de zetels verdeeld op basis van het stemcijfer van de lijsten. Op de website Vlaanderenkiest.be vind je de gedetailleerde uitslagen van de lokale en provinciale verkiezingen. Hier ontdek je niet alleen de volgorde van de verkozenen, maar ook wie de opvolgers zijn.
De komende dagen en weken houden we je op de hoogte houden van de verdere stappen in dit proces. Dit verloopt volgens een vastgestelde procedure. Meer informatie vind je op de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Je vindt een gedetailleerd overzicht van deze procedure -toegepast op de gemeente Willebroek- via deze link.
9 januari 2025: Gemeente- en OCMW-raad
17 december 2024: Gemeente- en OCMW-raad
3 december 2024: Installatievergadering
29 november 2024: Zetelverdeling bijzonder comité voor de sociale dienst
Bij besluit van 26 april 2024 stelde de Vlaamse Regering per gemeente het aantal te verkiezen leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD) vast.
Artikel 91 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt hoe de zetels van het BCSD worden verdeeld over de verschillende lijsten die aan de verkiezingen hebben deelgenomen.
Dat aantal wordt bepaald naar verhouding van het aantal zetels waarover elke lijst binnen de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt. Voor Willebroek komt dat neer op acht zetels (+ voorzitter).
- N-VA Team Eddy: 4 zetels
- Iedereen 2830: 3 zetels
- Vlaams Belang: 1 zetel
20 november 2024: Definitief einde initiatiefrecht
Mevrouw Veronique De Wever van de partij Vlaams Belang, die het initiatiefrecht had, heeft geen meerderheid kunnen vormen binnen de termijn van 14 dagen.
Hierdoor is het initiatiefrecht uitgeput zonder dat er een gezamenlijke akte van voordracht is ingediend. Dit betekent dat vanaf heden op elk moment en door elke lijst een gezamenlijke akte van voordracht kan worden ingediend op voorwaarde dat dit tijdig gebeurt, zijnde uiterlijk drie dagen voor de installatievergadering.
Meer informatie vind je op de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
5 november 2024: Overgang initiatiefrecht na verklaring van afstand
De heer Marc De Laet van de partij Iedereen 2830, die het initiatiefrecht had, heeft op 5 november 2024 een verklaring van afstand ingediend. Hiermee geeft hij aan het initiatiefrecht niet meer langer te willen uitoefenen.
Het initiatiefrecht gaat op 6 november 2024 over naar de verkozene met de meeste naamstemmen van de volgende grootste partij, met name mevrouw Veronique De Wever van de partij Vlaams Belang. Mevrouw de Wever heeft nu 14 dagen om een meerderheid te vormen.
Het initiatiefrecht stopt automatisch wanneer er een meerderheid gevormd is en de algemeen directeur de gezamenlijke akte van voordracht heeft ontvangen vóór 20 november 2024.
Ook in volgende situaties stopt het initiatiefrecht:
- Wanneer er geen gezamenlijke akte van voordracht wordt ingediend vóór 20 november 2024.
- Wanneer mevrouw De Wever het initiatiefrecht niet (langer) wenst uit te oefenen en een verklaring van afstand indient.
Aangezien Vlaams Belang de laatste partij was volgens de verkiezingsuitslag van 13 oktober, zou in bovenstaande scenario’s de procedure rond het initiatiefrecht stoppen.
Wanneer zich een situatie voordoet waarbij het initiatiefrecht stopt, zal dit meteen gepubliceerd worden op de website.
29 oktober 2024: Overgang initiatiefrecht
De heer Eddy Bevers van de partij NV-A Team Eddy, die het initiatiefrecht had, heeft geen meerderheid kunnen vormen binnen de termijn van 14 dagen.
Het initiatiefrecht gaat op 29 oktober 2024 over naar de verkozene met de meeste naamstemmen van de volgende grootste partij, met name de heer Marc De Laet van de partij Iedereen 2830. Hij heeft nu 14 dagen om een meerderheid te vormen.
Het initiatiefrecht stopt automatisch wanneer er een meerderheid gevormd is en de algemeen directeur de gezamenlijke akte van voordracht heeft ontvangen vóór 13 november 2024
Ook in volgende situaties stopt het initiatiefrecht:
- Wanneer er geen gezamenlijke akte van voordracht wordt ingediend vóór 13 november 2024.
- Wanneer de heer Marc De Laet het initiatiefrecht niet (langer) wenst uit te oefenen en een verklaring van afstand indient.
Hierna zal het initiatiefrecht overgaan naar de verkozene met de meeste naamstemmen van de derde grootste partij.
Wanneer zich een situatie voordoet waarbij het initiatiefrecht stopt of overgaat, zal dit meteen gepubliceerd worden op de website.
14 oktober 2024: Start initiatiefrecht
Op 14 oktober 2024 start het initiatiefrecht voor de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste partij, met name de heer Eddy Bevers van partij N-VA Team Eddy. Hij heeft nu 14 dagen om een meerderheid te vormen.
Het initiatiefrecht stopt automatisch wanneer er een meerderheid gevormd is en de algemeen directeur de gezamenlijke akte van voordracht heeft ontvangen vóór 29 oktober 2024.
Ook in volgende situaties stopt het initiatiefrecht:
- Wanneer er geen gezamenlijke akte van voordracht wordt ingediend vóór 29 oktober 2024.
- Wanneer de heer Eddy Bevers het initiatiefrecht niet (langer) wenst uit te oefenen en een verklaring van afstand indient.
Hierna zal het initiatiefrecht overgaan naar de verkozene met de meeste naamstemmen van de tweede grootste partij.
Wanneer zich een situatie voordoet waarbij het initiatiefrecht stopt of overgaat, zal dit meteen gepubliceerd worden op de website.
14 oktober 2024: Verkiezingsuitslag en initiatiefrecht
Om de impact van de stem van de kiezer zichtbaarder en effectiever te maken bij het vormen van een coalitie werd het initiatiefrecht in het leven geroepen.
De verkozene van met de meeste naamstemmen die tot de grootste partij behoort krijgt als eerste de mogelijkheid om een meerderheid te vormen. Lukt dit niet, dan gaat het initiatiefrecht over naar de verkozene met de meeste naamstemmen van de tweede grootste partij, enzovoort.
Dit document geeft aan in welke volgorde de lijsten aan bod komen en wie van de lijst het initiatiefrecht uitoefent.
De verkozene die het initiatiefrecht mag uitoefenen, heeft 14 dagen de tijd om een coalitie te vormen. In volgende situaties stop het initiatiefrecht:
- Er wordt een meerderheid gevormd binnen de termijn van 14 dagen.
- Er wordt geen meerderheid gevormd binnen de termijn van 14 dagen.
- De houder van het initiatiefrecht wenst de taak niet (langer) op te nemen.
In de laatste twee gevallen gaat het initiatiefrecht over naar de stemmenkampioen van de volgende grootste partij.
Op deze webpagina vind je steeds de meest recente informatie over het initiatiefrecht en de vorming van een meerderheid.