Het wettigen of legaliseren van een handtekening betekent dat een daartoe bevoegde overheid de echtheid van een handtekening schriftelijk bevestigt. Deze wettiging heeft echter niet tot doel de echtheid van de inhoud van het document te bewijzen.
Je kan jouw handtekening laten wettigen bij het gemeentebestuur van de gemeente waar je woont of in een andere gemeente.
- De persoon van wie de handtekening gewettigd moet worden, moet zijn woonplaats hebben in een Belgische gemeente.
- Het document mag niet bestemd zijn voor immorele, bedrieglijke of strafbare oogmerken.
- De formaliteit moet nuttig of nodig zijn. Het mag bijgevolg niet gaan om een louter private akte (een eigenhandig geschreven testament bijvoorbeeld).
De burgemeester van de gemeente of zijn gemachtigde gaat na of de te legaliseren handtekening overeenstemt met die van de persoon van wie de identiteit wordt vastgesteld. Een handtekening op een wit vel papier kan nooit gelegaliseerd worden.
Voor bepaalde attesten van bevolking en akten van burgerlijke stand die je nodig hebt in het buitenland, kan je de legalisatie online aanvragen via het e-loket eLegalization.
- het document waarop de handtekening moet gewettigd worden
- jouw identiteitskaart
Laat je de handtekening van iemand anders wettigen, dan moet je de identiteitskaart van deze persoon en een door hem of haar ondertekende volmacht meebrengen.
Voor Belgen of vreemdelingen die niet in België wonen, kan een handtekening enkel gewettigd worden bij de dienst Legalisatie van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.