Koolstoflek bij Imerys: extra informatie bij schade

Bij het bedrijf Imerys aan de Brownfieldlaan vond op zondag 9 juli omstreeks 2.30 uur een lekkage plaats waarbij koolstof vrijkwam en neersloeg in de omgeving. Het bedrijf meldde dit omstreeks 10.30 uur per mail aan de bevoegde instanties van de Vlaamse overheid en de gemeentelijke milieudienst.

De gemeente Willebroek betreurt de indirecte manier waarop ze op de hoogte werd gebracht en dringt er bij het bedrijf op aan om de noodprocedures en -meldingen aan te scherpen. 

De brandweer werd kort na de middag op de hoogte gebracht door buurtbewoners waarna er onmiddellijk actie is ondernomen om verdere verspreiding van het stof tegen te gaan door het dak van het bedrijf te benevelen. Een externe firma is ingeschakeld om het dak van het betrokken bedrijf te reinigen en het zwarte stof weg te zuigen.

Imerys laat weten dat de koolstof die het produceert op zich een ongevaarlijke stof is: "In overeenstemming met de regelgeving voor chemische stoffen is er een dossier gepresenteerd door de Industriële producenten van koolstof bij het Europese Agentschap voor Chemicaliën (ECHA) en op basis van de gepresenteerde studies is er een veiligheidsblad uitgegeven zonder de noodzaak koolstof te classificeren als gevaarlijke stof. Het product heeft een lage dichtheid en gedraagt zich als fijn stof dat zich makkelijk verspreidt. Koolstof is niet oplosbaar in water, maar kan met water en zeep verwijderd worden."

Voor buurtbewoners die schade geleden hebben, heeft Imerys haar aansprakelijkheidsverzekering ingeschakeld. Schade kan gemeld worden via het e-mailadres info.willebroek@imerys.com.

Zorg ervoor dat zeker deze gegevens worden vermeld:

  • naam en voornaam
  • adres
  • telefoonnummer
  • e-mail adres
  • beschrijving van de opgelopen schade
  • moment van vaststelling
  • foto’s en schatting van de te maken / gemaakte kosten.

De verzekeringsmaatschappij zal verder contact opnemen om het dossier te behandelen en zal eventueel overgaan tot een expertise ter plaatse.