Masterplan openbare verlichting in het teken van mens en milieu

In de loop van 2024 zal Fluvius een nieuwe versie van het masterplan openbare verlichting aanbieden aan lokale besturen en biedt steden en gemeenten daarmee een solide basis aan voor hun beleidsplan.

De aanleiding hiervoor zijn zowel de nieuwe informatie over de impact op plant en dier als de mogelijkheden van interactieve verlichting. Deze nieuwe versie biedt ook meer mogelijkheden om volop in te zetten op ‘licht op maat’. Een pilootproject in samenwerking met gemeente Willebroek toont de mogelijkheden van dit masterplan duidelijk aan.

De gemeente Willebroek wou graag aan de slag met deze nieuwe aanpak om haar beleidsplan te herzien en gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden. Daarom stapte de gemeente maar al te graag mee in het pilootproject dat haar door Fluvius en het Agentschap Natuur & Bos werd aangereikt.

"De samenwerking tussen de verschillende partijen leidde tot een volledig nieuw masterplan voor de openbare verlichting waarbij we niet alleen fors konden besparen, maar waarbij we onze openbare verlichting optimaal hebben kunnen afstemmen op maat van mens en milieu."

Tom Verschueren - Medewerker Dienst Openbare Werken & Mobiliteit bij gemeente Willebroek

 

Tom Verschueren van de gemeente Willebroek licht de samenwerking toe: “Beide partijen hebben ons heel wat bronmateriaal aangereikt. Voor het Agentschap Natuur & Bos was dat de ecologische duisternisbehoeftekaart. Deze bron werd naast heel wat andere bronnen gelegd, waarvan er heel wat werden aangereikt door onze tweede partner, Fluvius. Zij bezorgden ons de nodige kaartlagen met de aanduiding van de huidige deelruimten (ons RMP uit 2017), maar ook de diverse lichtpunten en het type lichtpunt: klassieke verlichting versus ledverlichting versus interactieve ledverlichting. Daarnaast bezorgden ze ons een duidelijk overzicht van mogelijke nieuwe brandprogramma’s per deelruimte, gebaseerd op metingen binnen het Mechelse en uiteraard binnen de geldende normeringen. Ook de mogelijkheid tot doven of dieper dimmen werd daarbij duidelijk weergegeven. Tot slot konden we natuurlijk nog beschikken over onze eigen bronnen zoals kennis over het wegennet en de wegcategorisering, maar ook toekomstige ontwikkelingen en projecten die een impact kunnen hebben op de openbare verlichting.”

“Op basis van al die informatie werd een volledig nieuw masterplan voor openbare verlichting opgemaakt op maat van mens en milieu”, vult Tom verder aan. “700 van de 4 710 verlichtingstoestellen worden uitgerust met nieuwe brandprogramma’s. Verder zouden we ook de andere deelruimten aanpakken en daar ook nog maximaal (dieper) dimmen toepassen. Doel daarbij is vooral in de zones met een hogere duisternisbehoefte te kunnen doven tijdens de nachtelijke uren. Zo beperken we de lichthinder waar dat noodzakelijk is. Bijkomend voordeel van dit nieuwe masterplan is trouwens ook een aanzienlijke besparing op het energieverbruik en bijhorende kosten. Voor de zones waar we enkel tijdens de werkweek doven gaat het om een besparing van zo’n 30 procent, in de deelruimten waar we de ganse week de verlichting zullen doven kan dit zelfs oplopen tot 40 procent of meer.

Foto's en video © Fluvius