Nieuw hemelwater- en droogteplan gepresenteerd

De gemeente heeft een nieuw hemelwater- en droogteplan klaar. Dit plan, ontwikkeld in samenwerking met Pidpa en International Marine & Dredging Consultants omvat zowel publieke als private domeinen. Enerzijds zijn er actiepunten geformuleerd om het kostbare regenwater niet verloren te laten gaan, maar het juist maximaal te benutten door hergebruik en infiltratie. Tegelijkertijd richt het plan zich op het minimaliseren van schade veroorzaakt door hevige regenval.

Het plan formuleert zes strategische doelstellingen:

  • Infiltratie bevorderen: we moedigen aan dat regenwater de grond in trekt waar het valt, in plaats van weg te stromen. Dit helpt om de grondwaterreserves aan te vullen en vermindert de noodzaak voor kunstmatige drainage.
     
  • Ruimte voor water: We creëren meer open ruimtes waar water tijdelijk kan worden opgeslagen om overstromingen te voorkomen. Dit betekent dat bij hevige regenval het water een plek heeft om naartoe te gaan.
     
  • Slim afvoeren: We bouwen aan een netwerk voor hemelwaterafvoer dat het water langzaam en gelijkmatig laat wegstromen, zodat pieken in waterafvoer die tot overstromingen leiden, worden voorkomen.
     
  • Groen en blauw netwerk: We streven naar een netwerk van groene en waterrijke gebieden door de hele gemeente. Dit bevordert de biodiversiteit en zorgt voor natuurlijke wateropslag en -zuivering.
     
  • Water hergebruiken: We zetten in op systemen die regenwater opvangen en hergebruiken, bijvoorbeeld voor tuinieren of schoonmaken, wat ons minder afhankelijk maakt van drinkwater voor deze doeleinden.
     
  • Bewustwording: we informeren en ondersteunen de inwoners van Willebroek over hoe zij zelf een rol kunnen spelen in waterbeheer en het tegengaan van droogte en overstromingen.


Het plan moet Willebroek groener, aangenamer en weerbaarder maken tegen weersextremen. Door te ontharden en te vergroenen, creëren we een natuurlijke waterbuffer en een koelere leefomgeving. Zo bouwen we aan een toekomstbestendige gemeente.