Overstromingsgebied Bovenzanden in Heindonk krijgt getijdennatuur

Het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) Bovenzanden in Heindonk is omgevormd tot een GOG met gereduceerd getij (GOG-GGG). Dit zorgt niet alleen voor extra waterveiligheid, maar ook voor waardevolle getijdennatuur. Op 12 februari 2025 stroomde voor het eerst rivierwater via de nieuwe inwateringssluis het gebied in.

Waterveiligheid en natuurontwikkeling

Bovenzanden, een gebied van 34 hectare, maakt sinds 1981 deel uit van het Sigmaplan. Bij stormtij fungeert het als buffer en voorkomt zo overstromingen in het achterland. Dankzij een slimme sluisconstructie stroomt nu tweemaal per dag een beperkte hoeveelheid water binnen, wat de ontwikkeling van slikken en schorren mogelijk maakt.

Zeldzame getijdennatuur

Door de invloed van het getij ontstaat in Bovenzanden unieke zoetwatergetijdennatuur. Dit helpt bij waterzuivering en CO2-opname en biedt een thuis voor planten zoals rietsoorten en wilgenvloedbossen. Ook vogels zoals de bosruiter en de kluut vinden hier een geschikt leefgebied.

Deel van Sigmaproject Dijlemonding

Bovenzanden is een van de vijf gebieden binnen het Sigmaproject Dijlemonding, dat de regio Willebroek-Mechelen beschermt tegen overstromingen. Andere deelgebieden, zoals het Zennegat en Grote Vijver, zijn al operationeel. In Tien Vierendelen wordt nog gewerkt aan een nieuw GOG, dat in 2026 klaar moet zijn.

Sigmaplan: veiligheid en natuur

Het Sigmaplan, uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos, beschermt Vlaanderen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren en versterkt tegelijkertijd de natuur. Willebroek ondersteunt deze aanpak en blijft inzetten op waterveiligheid en natuurontwikkeling.