Openbaar onderzoek voorlopige aanduiding watergevoelige openruimtegebieden in Willebroek

Van 6 juni tot en met 4 augustus 2023 wordt er een openbaar onderzoek georganiseerd voor de voorlopige aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden in Willebroek. Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2023 heeft de gebieden 'Schorheide', 'Kersdonk Zuid', 'Kersdonk Noord' en 'Heindonk' voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied.

Bouwbeperkingen en toegestane handelingen

De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied brengt bouwbeperkingen met zich mee volgens artikel 5.6.8, § 3, van de VCRO. Binnen deze gebieden zijn waterbeheer, natuurbehoud, bosbouw, landschapszorg, landbouw en recreatie nevengeschikte functies. Enkel handelingen die nodig of nuttig zijn voor deze functies zijn toegelaten, zoals het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur gericht op sociale, educatieve of recreatieve doeleinden, het aanleggen of verplaatsen van openbare wegen en nutsleidingen, het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur voor landbouw of hobbylandbouw, handelingen om overstromingen te beheersen of wateroverlast te voorkomen, en handelingen voor natuurbehoud en landschapszorg.

Inzage van documenten tijdens het openbaar onderzoek

Tijdens het openbaar onderzoek, dat plaatsvindt van 6 juni tot en met 4 augustus 2023, kunnen de documenten met betrekking tot de voorlopige aanduiding worden ingezien. Het besluit van de Vlaamse Regering, het verordenend grafisch plan, de toelichtingsfiche, de richtlijnennota en het ontwerp van plan-MER zijn raadpleegbaar op de website van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) en het departement Omgeving. Daarnaast zijn de documenten ook beschikbaar bij de betrokken gemeenten.

Reacties indienen en bekendmaking van het onderzoek

Reacties op de voorlopige aanduiding kunnen schriftelijk, analoog of digitaal worden ingediend tijdens de periode van het openbaar onderzoek. Het inspraakformulier is te vinden op de website van de CIW. Reacties kunnen ook worden afgegeven in het Administratief Centrum (Pastorijstraat 1, Willebroek). Alle reacties moeten uiterlijk op de vijfde werkdag na het openbaar onderzoek, dus op 11 augustus 2023, worden bezorgd.

Informatie- en inspraakvergadering en adviesvraag

Op donderdag 15 juni 2023 wordt er een informatie- en inspraakvergadering gehouden in de provincie Antwerpen. Deze doorlopende infomarkt vindt plaats van 15.00 tot 19.00 uur in het cultureel centrum van Aartselaar. Geïnteresseerden worden gevraagd om zich vooraf in te schrijven via de website van de CIW.

De gemeenteraad en de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening zullen advies ontvangen over de voorlopige aanduiding zoals voorgeschreven in het besluit van 15 juni 2018.

Meer informatie

Voor meer informatie over het openbaar onderzoek en het raadplegen van de documenten kunt u terecht op de website van de CIW: www.integraalwaterbeleid.be/openbaar-onderzoek.