Afwijking geluid

Sinds 1 januari 2013 zijn er in Vlaanderen geluidsnormen voor muziekactiviteiten. De Vlarem-regelgeving geldt voor alle openbare muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor het publiek en waar elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld. Activiteiten met enkel niet-elektronisch versterkte muziek of activiteiten die op privédomein worden georganiseerd en niet toegankelijk zijn voor het ruime publiek vallen niet onder de regelgeving. 

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de stappen die je dient te zetten wanneer je een muziekactiviteit organiseert. Hoe hoger het geluid, hoe meer maatregelen er zijn.
Voor meer informatie kan je terecht op Geluidsnormen voor muziekactiviteiten | Departement Omgeving - Vlaamse overheid (vlaanderen.be)

Afwijking op de geluidsnorm aanvragen

Als het maximumvolume van de muziek nooit luider is dan 85 dB(A), dan hoef je  niets te doen of aan te vragen om die activiteit te mogen organiseren.

Gaat het geluid tijdens jouw evenement over het niveau van achtergrondmuziek (85 dBA), dan moet je een afwijking op de geluidsnormen aanvragen via het evenementenloket.

Als je decibels luider zijn dan 95 dB, dan doe je eveneens een aanvraag in ons evenementenloket en tref je nog bijkomende maatregelen. In deze categorie mag het maximaal geluidsniveau van 100 dBA niet overschreden worden.

Voor privé-evenementen zonder openbaar karakter kan geen afwijking van de geluidsnormen worden toegestaan. Er mag muziek gespeeld worden, zolang de omgevingsnorm gerespecteerd blijft en de buren geen hinder ondervinden. De politie is bevoegd om eventuele overlast te handhaven.