Kasteel De Kraag


In het vlakbij gelegen park Den Blijk bevindt zich het kasteel De Kraag. Dit kasteel bestaat al van voor 1757. In de loop van de jaren werd het landgoed meermaals vergroot en verbouwd.

In 1809 werd het kasteel voor het eerst ‘De Kraag’ genoemd, naar het ‘wiel’ –‘of de kreek’- aan de overkant van het kanaal. Het landgoed werd een jaar voordien gekocht door de familie Dochez, afkomstig uit Gent. Vader Jean Baptist Dochez was advocaat en stafhouder aan de balie in Antwerpen.
Officieel woonde de familie in de Prinsenstraat in Antwerpen, maar in werkelijkheid verbleven ze in het kasteel De Kraag. Al hun kinderen werden hier geboren. Het kasteel bleef door de nakomelingen van Dochez bewoond tot in 1885.

Van hun zes levende kinderen was Louis Dochez de jongste. Hij was een buitenbeentje. Deze jongste zoon bleef niet onbesproken. Hij was een mensenhandelaar en ronselde zogenaamde vrijwilligers om te immigreren naar Noord-Amerika. In werkelijkheid ronselde hij soldaten voor de Noordelijke Amerikaanse troepen, om te strijden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.
In 1857 Louis ontpopte zich als succesvol operazanger. Hij was een natuurtalent met een prachtige baritonstem. Hij trad op in de opera van Chicago, waarna hij alle bekende operahuizen in de hele wereld aandeed. In 1907 stierf Louis Dochez in het Amerikaanse Baltimore als een gerespecteerd man. Zijn zoon werd een wereldberoemd longspecialist.

In 1885 verkocht weduwe Peeters-Dochez het volledige domein ‘De Kraag’ aan Petrus Rossaert. Hij was de zoon van veldwachter Jacobus Rossaert, afkomstig uit Kalfort bij Puurs.
Petrus Rossaert huwde de bemiddelde Anna Catharina van Luyten uit Boom. Zij bezat in Boom een likeurstokerij.

Kasteel ‘De Kraag’ werd daarna een likeurstokerij met klinkende namen als Mops en Bitterman. Het waren vooral hun drie zonen, Florimond, Henri en René Rossaert, die de likeuren wereldberoemd zouden maken. Ze verwerkten onder andere de vruchten van de 300 kriekenbomen uit het prachtige landgoed. De likeurstokerij bevond zich in het grote werkhuis rechts van het kasteel. De drie zonen waren al jaren de drijvende kracht achter de likeurstokerij toen ze in 1921 officieel eigenaars werden van het landgoed met de stokerij.

Op 15 juni 1929 verkochten de broers Rossaert het landgoed bij notaris Robert Peeters in Willebroek. De firma Société Anonyme ASED, in de volksmond “den ammoniak”, werd de nieuwe eigenaar. Deze firma zorgde voor grondige verbouwingen.

De gewijzigde binnenindeling leidde tot het ‘Casino’. Dit deed dienst als vergaderruimte voor de firma ASED en voor de directies van talrijke bedrijven binnen de streek, maar ook ver daarbuiten. Later kwamen ook de arbeidersverenigingen hier samen.

Na de bevrijding van Willebroek, op 4 september 1944, verbleef de militaire plaatscommandant, de Engelsman Captain Tripp, op Kraagput, om de bevolking bij te staan. In 1948 werd een Willebroekse straat naar hem vernoemd.

Kasteel De Kraag bleef in het bezit van de firma ASED, opgevolgd door de firma KEMIRA, tot wijncafé en wijnhandel Grenache er zich vestigde.

 

Met dank aan Heemkundige Kring Vaertlinck vzw