Hospice Louis De Naeyer


Louis De Naeyer was een geboren ondernemer. Hij vroeg op 3 december 1860 aan het gemeentebestuur van Willebroek toestemming om een papierfabriek te bouwen. De keuze om de fabriek in Willebroek te vestigen was strategisch interessant. De nabijheid van het kanaal zou voor het vele water zorgen die de fabriek nodig had. Er was een directe verbinding via de Rupel én er was de opening van de spoorlijn Mechelen-Terneuzen. Willebroek kreeg op die spoorlijn immers een halte.

15 jaar later produceerde de papierfabriek dagelijks ongeveer 40 ton aan papierdeeg. Met de realisatie van deze onderneming stond Louis De Naeyer aan de basis van de industrialisatie van Willebroek. Hij stichtte dag- en avondscholen en liet in de fabrieksomgeving ook een bakkerij, een bibliotheek, een economaat, een crèche en woningen bouwen voor zijn arbeiders.

Op 5 maart 1885 legde De Naeyer de eed af als burgemeester van Willebroek. Dit bleef hij tot zijn dood op 16 februari 1902.

Ook zijn vrouw Alida Peeters speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Willebroek. Ze was dochter van gemeentesecretaris en notaris Eduard Peeters. Het was door haar toedoen dat er een kinderkribbe werd opgericht. Niet lang na het overlijden van haar echtgenoot, schonk Alida Peeters 100.000 Belgische franken voor de oprichting van het “Hospice Louis De Naeyer”. Dit moest een burgerlijk gods- en gasthuis voor wezen, bejaarden en zieken worden. De gebouwen werden op de plek waar we nu staan opgericht. Naast de gebouwen van het gasthuis werd ook een kapel gebouwd.