Ereburgers
Het toekennen van het ereburgerschap is voorbehouden aan personen die een unieke prestatie hebben verricht of in hun leven een heel bijzonder parcours hebben afgelegd.
Volgende personen mochten deze titel in ontvangst nemen:
Willy Troch - Ereburger van Willebroek sinds 2004
In 2004 werd de titel van Ereburger toegekend aan Willy Troch, de bergbeklimmer uit Tisselt die samen met Bob Huygh op 17 mei 2004 de top van de Mount Everest behaalde.
Willy Troch bereikte de top van de Mount Everest al meteen bij de eerste poging wat heel uitzonderlijk is.
Willy Troch beklom meerdere wereldtoppen: de Mount McKinley in Alaska, in Papoea-Nieuw-Guinea de 4.884 meter hoge Carstenszpiramide, zes van de tien Australische toppen, waaronder de 2.228 meter hoge Mount Kosziuscko, de hoogste piek van Australië. Hij beklom zelfs meerdere keren de Aconcagua (6.961m) en de Kilimanjaro (5.895m).
Willy Troch heeft nu alles samen tien summits op zijn naam staan.
Willy Troch (links)
Annelies Bredael - Ereburger van Willebroek sinds 2013
Roeister Annelies Bredael vertegenwoordigde België bij verschillende grote internationale wedstrijden. Driemaal nam ze deel aan de Olympische Spelen.
In 1988 maakte ze op 23-jarige leeftijd haar olympisch debuut in de dubbel-vier bij de Olympische Spelen van Seoel. Samen met Marie-Anne Vandermoere, Lucia Focque en Ann Haesebrouck behaalde ze een zesde plaats in de finale.
Vanaf 1989 behaalde TRT Hazewinkel met Bredael een ononderbroken reeks overwinningen bij Belgische kampioenschappen en wonnen ze tot en met 2000 steeds de zes te verdelen titels.
Annelies won in het roeien maar liefst meer dan negentig (!) nationale titels. Verder werd ze twee keer wereldkampioen en pakte ze drie keer zilver en drie keer brons op een WK.
Op de Spelen van Seoel in 1988 werd ze zesde, in Barcelona 1992 veroverde ze een zilveren medaille en in Atlanta 1996 finishte ze als zevende.
In 1992 werd Bredael Belgische Sportvrouw van het Jaar. Verder kreeg ze in 1992 de Nationale Trofee voor Sportverdienste.
In 2008 verrasten zij en onder andere Ann Haesebrouck de Belgische roeiwereld met een comeback op het Belgisch kampioenschap. De ploeg, die voor TRT Hazewinkel uitkwam, haalde goud. Het was de negentigste nationale titel voor Bredael.
Annelies Bredael in actie
Frans Violet - Ereburger van Willebroek sinds 2016
Frans Violet deed zijn lagere en middelbare muziekstudies notenleer, trompet, piano en slagwerk aan de toenmalige Gemeentelijke Muziekscholen van Boom en Willebroek.
Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen behaalde hij de eerste prijs notenleer en tevens een eerste prijs trompet in de de klassen van Albert De Keyzer en Emiel Maes.
Als trompettist debuteerde hij in 1972 in het orkest van de Muntschouwburg in Brussel. Nadien stapte hij over naar het toenmalige Symfonie-orkest van de BRT.
In 1984 besloot Frans Violet zich full-time met muziekonderricht bezig te houden, in de eerste plaats als leraar koperblaasinstrumenten aan de GO! Academie voor Muziek & Woord Willebroek.
Hij doceerde een aantal jaren een cursus HAFABRA aan het Lemmensinstituut te Leuven. Sedert 1993 is hij leraar van de klas "Saxhoorns" aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.
In 1979 werd door Frans Violet Brassband Willebroek opgericht. In 2001 werd door Frans Violet ook de Young Brass Band opgericht. Zo werd een schakel gelegd tussen de muziekacademie en de Brassband.
Als oprichter en als bezieler en dirigent van de Brassband Willebroek slaagde hij erin om Brassband Willebroek steevast te laten presteren op wereldniveau.
Frans Violet in actie (links)
Achiel Braet - Ereburger van Willebroek sinds 2024
Achiel Braet is benoemd tot ereburger van Willebroek vanwege zijn indrukwekkende sportprestaties.
Hij verloor zijn linkerarm door een arbeidsongeval, maar ontwikkelde zijn rechterarm en werd een succesvolle atleet.
Hij won zes medailles op de Paralympische Zomerspelen: drie gouden in 1976 en twee gouden en één zilveren in 1980. Dit in de disciplines van het speerwerpen, het discuswerpen en het kogelstoten.
Hij ontving ook de Trofee Victor Boin en tweemaal de Trofee voor Sportverdienste van Willebroek. Achiel Braet is trots op de erkenning en de positieve evolutie van de G-sport.