Schippersschool | Nutskasten

In deze straat bevond zich tot 1988 de schippersschool. Deze school ontstond onder impuls van pastoor Jules Janssens, die in zijn dorp de problematiek van ongeschoolde schipperskinderen maar al te goed kende. De meeste kinderen werden immers op het schip opgevoed, waardoor van een schoolse opleiding niet veel sprake was.

Na de invoering van de schoolplicht vatte pastoor Janssens in 1924 het idee op voor de inrichting van een school met internaat.  Op 1 september 1927 ging de schipperschool van start met drie zusters (Kostka, Aldegonde en Gertrude) die vanuit het klooster van Dendermonde naar klein-Willebroek werden gestuurd om er les te geven.

 De school ging van start met vier inwonende kinderen en 16 leerlingen in de dagschool. Zij kende in de jaren nadien een enorme groei. Op het hoogtepunt tijdens het schooljaar 1937-1938 liepen er 195 leerlingen school. 
Naast de gewone basisvakken  zoals lezen, schrijven en rekenen werd er in de school ook specifieke praktijklessen ingevoerd waarbij de leerlingen werden voorbereid op hun latere beroepsleven als schipper.

De dagschool sloot uiteindelijk de deuren in 1987, het internaat het jaar nadien.

Daarmee werd Klein-Willebroek de voorlaatste van de schippersscholen die hun deuren dicht deden. Na Namen, Mont-sur-Marchienne, Hoboken en Klein-Willebroek is het op 1 september 1992 de beurt aan het katholiek internaat voor schippersjongens St.-Niklaasheem op de Antwerpse Linkeroever om na bijna 30 de deuren definitief te sluiten.

Het hoogtepunt van het religieuze leven in de Schippersschool in Klein-Willebroek vormde de jaarlijkse processie waarin 'het Bootje' meegedragen werd.

De  processiedag was een hoogdag, waarin de leerlingen van de Schipperschool een centrale rol speelden en waarbij het hele dorp was betrokken. De dag van de processie werd zelfs een speciaal rustaltaar op het Sasplein opgetrokken.

Tijdens de processie werd het bootje met linten getooid, die tijdens de optocht door het dorp door leerlingen werden vastgehouden.  De grootste eer was natuurlijk het dragen van 'het Bootje' zelf. Op de zeilen van dit houten scheepje - symbool bij uitstek van de Schippersschool - staat 'Maria beware al die varen' te lezen.

Hoewel het scheepje centraal stond was de processie echter nog veel meer dan en waren er ook nog allerlei versierselen en attributen die door de kinderen van de Schippersschool in de processie meegedragen werden.

Het scheepje werd na de sluiting van de school aan het Kerkschip in de Antwerpse haven geschonken.