Ondersteunende informatie
Een vereniging oprichten
Wil je een vereniging oprichten en kan je hierbij een beetje ondersteuning gebruiken? Dan ben je bij de gemeente Willebroek aan het juiste adres. Hieronder kan je heel wat info terug vinden om jou in de juiste richting te sturen.
Elke (nieuwe) sportvereniging kan te raadden gaan bij Sport Vlaanderen. Zij geven tal van tips mee. Ze staan stil bij het juridische statuut van je club, de voordelen van het aansluiten bij de Sportfederatie en informatie rond sportverzekeringen.
Richt je een jeugdvereniging op? Kijk dan zeker even bij Jeugdlokalen. Zij staan stil bij de structuur van een vzw, statuten en alle andere documenten.
Ook een cultuurvereniging opstarten verloopt op dezelfde manier. Bij de Federatie kunnen sociaal-culturele organisaties steeds terecht voor ondersteuning en inspiratie.
Kiezen voor een vzw of een feitelijke vereniging?
Kies je voor het statuut van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) of net voor een feitelijke vereniging (fv) voor de vereniging die je wilt opstarten? Dat is een belangrijke vraag.
De fv is eenvoudig te hanteren en vergt geen specifieke oprichtingsformaliteiten. Hierdoor kan zij ook stilzwijgend tot stand komen zonder dat de leden van de vereniging effectief de bedoeling hadden een feitelijke vereniging op te richten. Dit kan een groot risico inhouden omdat de feitelijke vereniging geen rechtspersoonlijkheid heeft. Elk individueel lid staat (voor zijn specifiek aandeel) met zijn privévermogen in voor de verbintenissen (en aansprakelijkheden) van de feitelijke vereniging.
De vzw is wettelijk geregeld en voor de oprichting dienen allerlei formaliteiten in acht te worden genomen. Toch hoeft dit niet als een nadeel beschouwd te worden. Het verplicht de leden immers voorafgaand na te denken over hun werking en de wijze waarop ze hun activiteiten organiseren. Dit leidt doorgaans tot vzw's met een goede structuur en een vlotte werking. Bovendien heeft de vzw door haar rechtspersoonlijkheid een afgescheiden vermogen. De individuele leden kunnen dus zelf niet aansprakelijk gesteld worden voor de verbintenissen en aansprakelijkheden van de vzw, behoudens wanneer zij persoonlijk fouten hebben begaan.
Denk je eraan een vereniging op te stellen met een vzw-statuut? Dan sta je voor een berg papierwerk en belangrijke keuzes. Scwitch kan je daarbij helpen! Deze site leidt je door moeilijke keuzes, geeft je sjablonen en ook tal van tips. Procura helpt je verder met informatie over subsidies, omgaan met geld, belastingen, sociale wetten, personeel, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van bestuurders.
Erkenning aanvragen
Vraag je erkenning aan voor je vereniging via het erkenningsformulier.
Subsidies aanvragen
Bekijk hier welke subsidies je kan aanvragen.
Vrijwilligerswerk
Ook gemeente Willebroek ondersteunt zijn vrijwilligers graag. Via ons digitaal platform kunnen de Willebroekse verenigingen een gratis account aanmaken om zo hun eigen vrijwilligers te beheren. Denk maar aan communicatie, werkroosters, overeenkomst, wetgeving, administratie… Het kan er allemaal mee.
De gemeente heeft dit platform aangekocht zodat verenigingen en vrijwilligers hier gratis gebruik van kunnen maken. Daarnaast kan je ondersteuning en raad krijgen van de vrijwilligerscoördinator van gemeente Willebroek.
Verenigingswerk
Als vereniging kan je beroep doen mensen die in hun vrije tijd een betaalde taak komen uitvoeren. Dit is nog net iets anders dan 'vrijwilligerswerk'. Voor deze mensen moet je een verenigingswerkovereenkomst sluiten en aangifte doen. Alle informatie hierrond kan je terugvinden op de website van verenigingswerk.
Zoektocht naar extra inkomsten
Elke vereniging zoekt manieren om geld in het laatje te krijgen. Hier kan je een paar richtlijnen terug vinden die je in het achterhoofd moet houden.
Promotie voeren
Gemeentelijke aanplakplaatsen
De gemeente voorziet aanplakplaatsen waar je geen specifieke vergunning voor nodig hebt op de volgende locaties:
- Op het Stationsplein (tegenover de buurtwinkel aan het rondpunt tussen Stationsplein en Stationsstraat)
- Aan de brug in Tisselt
- Aan de kerk in Blaasveld
- Aan het bruggetje in Klein-Willebroek
Elektronische borden
Er zijn zes elektronische infoborden aanwezig in Willebroek.
- August Van Landeghemstraat (ter hoogte van De Waag), Willebroek-centrum
- Dendermondsesteenweg (ter hoogte van AD Delhaize), Willebroek-centrum
- Beenhouwersstraat, Heindonk
- Sasplein, Klein-Willebroek
- Rondpunt aan de kerk, Tisselt,
- Mechelsesteenweg, Blaasveld
50% van de zendtijd is voorzien voor handelaars, de andere 50% voor gemeentelijke info. Gebeurt je activiteit in samenwerking met de gemeente? Aarzel dan niet om contact op te nemen om jouw activiteit te promoten op de infoborden.
Huis-aan-huisverspreiding van drukwerk
Plaatselijke verenigingen mogen gratis folders uitgeven rond hun eigen organisatie zonder hiervoor belast te worden. Het moet wel gaan over folders of flyers kleiner of gelijk aan 1 A4-blad of een equivalent hiervan. (Besluit van gemeenteraad op 17 december 2019 artikel 5).
UiT in Vlaanderen
UiT in Vlaanderen is dé grootste vrijetijdsagenda van Vlaanderen. Deze site geeft mensen meer goesting in jouw activiteit. Je kan hier zelf het aanbod van je vereniging, de activiteiten of evenementen toevoegen.
Maandelijks verzamelen we de activiteiten ook in een papieren activiteitenkalender. Tweemaandelijks vind je deze kalender als een aparte katern in ons 2830 magazine. In de maanden zonder magazine wordt UiT in Willebroek apart bedeeld. Op deze manier bereik je een pak geïnteresseerde deelnemers!
2830 magazine
Iedere editie zet de gemeente een Willebroekse vereniging in de kijker in het 2830 magazine, om het Willebroekse verenigingsleven te promoten. Wil je jouw vereniging eens voorstellen in het infomagazine? Stuur ons gerust een mailtje!
Pers
Zet je vereniging of activiteit in de kijker via de pers. Koop een advertentie in de krant of stuur een persbericht uit naar de regionale perscontacten. Raadpleeg hier onze lijst met perscontacten.
Vrijwilligers aantrekken
Wil je graag vrijwilligers vinden voor jouw vereniging of activiteit? Registreer je op Give A Day Willebroek, het vrijwilligersplatform van gemeente Willebroek. De vacatures die je hier aanmaakt kan je met één klik delen op sociale media.
Naast het maken van vacatures kan je ook communiceren met leden of vrijwilligers, administratie beheren of een planning opstellen.
Sociale media
Facebook, Instagram…, kortom sociale media is een snelle, gratis manier om veel mensen te bereiken. Sluit je aan op Facebook bij Willebroekse groepen. Denk aan:
- Ge ze van Tisselt als
- Ge ze van Willebroek as ge
- De Jeugd van Willebroek
- Ge zijt van Blaasveld
- Ge ze van Aandoenk as ge
- Ge ze echt van Willebroek as ge
- Ge zijt van Klein Willebroek als ge
- ….
Giet je activiteit in een event, nodig vrienden uit en vraag om te delen. Tip: durf werken met emoticons, een afbeelding en vergeet zeker #daswillebroek niet te taggen!
Openbare plaatsen
In elke sporthal, de bib, CC De Ster… is er plek om affiches op te hangen of flyers te leggen.