(Zwerf)katten

Moet mijn kat gesteriliseerd/gecastreerd worden?

Sinds 1 september 2014 is het verplicht om elke kat die verkocht of weggegeven wordt, te voorzien van een chip, ze te registreren en ze ook te laten steriliseren/castreren.

Deze sterilisatieplicht werd op 1 april 2018 uitgebreid, met een verplichte sterilisatie voor de leeftijd van 5 maanden oud. Deze sterilisatie wordt dan door de dierenarts genoteerd op je CatID. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Een uitzondering geldt enkel voor katten die verkocht worden aan een kweker of katten die geëxporteerd worden.

Waarom is een sterilisatie/castratie van katten verplicht?

Katten zijn heel vruchtbare dieren die zich heel snel voorplanten, waardoor de eigenaar dus snel en onverwacht met een nest katjes kan komen te zitten. Doordat er dan meer katten zijn, dan dat er mensen zijn die een kat wensen, ontstaat er een kattenoverschot. Veel van die katten komen dus, als zwerfkat, op straat terecht. Deze zwerfkatten veroorzaken veel overlast zoals, uitwerpselen achter laten, vuilzakken open scheuren, …

Een sterilisatie/castratie heeft niet alleen voor de maatschappij voordelen, maar ook voor de gezondheid van je kat. Vruchtbare katten, beginnen onder invloed van hun hormonen vervelend gedrag te vertonen, zoals sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven, vechten, rusteloos zijn en janken. Ook de kans op ziekten, zoals baarmoederontstekingen, melkklierklachten, seksueel overdraagbare ziektes, wonden van het vechten en abcessen wordt aanzienlijk verkleind.

Meer info over bijkomende voordelen van het laten castreren/steriliseren van je kat, kan je vinden op: Huisdierinfo

Zwerfkatten

Zwerfkatten ontstaan doordat pasgeboren jongen waarvoor de eigenaars geen 'thuis' vinden ergens in de vrije natuur gedumpt worden en bijgevolg aan hun lot worden overgelaten. Omdat onze gemeente begaan is met het welzijn van dieren, werd een overeenkomst afgesloten met een Dierenbescherming Mechelen vzw. Zij dragen zorg voor:   

  • het vangen, verzorgen en steriliseren of castreren van zwerfkatten
  • het nadien terug uitzetten van deze katten op de vindplaats
  • Bij het vangen van “huiskatten”, worden deze onmiddellijk terug vrijgelaten

De gemeente roept haar inwoners op om:

  • Geen katten uit te zetten waardoor de zwerfkattenproblematiek groeit
  • Huiskatten te steriliseren en te castreren zodanig dat er minder tot geen ongewenste katten geboren worden
  • Geen eigen acties te ondernemen door katten te vangen en/of uit te zetten op andere plaatsen
  • Geen zwerfkatten te voederen

Dierenbescherming Mechelen vzw

Dierenbescherming Mechelen vzw stelt haar expertise op het vlak van zwerfkatten ter beschikking. Wanneer inwoners van Willebroek geconfronteerd worden met zwerfkatten kunnen zij Dierenbescherming Mechelen vzw rechtstreeks contacteren. Dat kan zowel telefonisch als via info@dierenbeschermingmechelen.be.

Zwerfkatten worden gevangen, geneutraliseerd en gecontroleerd door een dierenarts en daarna opnieuw op de vangplaats uitgezet. Particulieren die zelf een zwerfkat willen vangen, kunnen hiervoor gratis gebruik maken van vangkooien die, mits betaling van een waarborg, kunnen ontleend worden.

Voor meer info kan je terecht op het nummer 015 20 52 87. Bellen kan elke werkdag tussen 9.00 en 18.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 12.00 uur.