Individueel bezoldigd personenvervoer
Als u in Willebroek een taxidienst wil uitbaten dan moet u met een aantal documenten en vergunningen in orde zijn. Indien u als taxichauffeur aan de slag gaat, dient u te beschikken over een bestuurderspas.
Taxidienst - individueel bezoldigd personenvervoer
Vlaamse taxiwetgeving
Vanaf 1 januari 2020 heeft u voor het uitbaten van een taxidienst of dienst voor ceremonievervoer een vergunning voor individueel bezoldigd personenvervoer nodig. Deze vergunning dient aangevraagd te worden in de gemeente waar de exploitatiezetel gevestigd is. De vergunning is voor 5 jaar geldig in heel Vlaanderen.
Met deze vergunning kan men vier diensten naar keuze aanbieden:
- Straattaxi: het voertuig wordt aangeboden aan de klant op de openbare weg (de klant moet de taxi minstens een kwartier op voorhand bestellen).
- Standplaatstaxi: het voertuig mag de openbare taxistandplaatsen van een gemeente gebruiken. Hiervoor dient men een bijkomende machtiging per gemeente aan te vragen.
- Ceremonieel vervoer: het voertuig mag gebruikt worden voor ceremonies van minstens 3 uur, op basis van een schriftelijke overeenkomst.
- OV-taxi: opdrachten voor het gebruik van het voertuig komen binnen via de Mobiliteitscentrale.
Afhankelijk van het type vervoer dat je wilt uitvoeren, gelden specifieke voorwaarden.
De taxitarieven voor de straattaxi’s worden vrij bepaald door de exploitant. Ze moeten wel duidelijk geafficheerd worden en werken via een app.
Voor de standplaatstaxi bepaalt de gemeente de tarieven en deze worden vermeld op de machtigingskaart. Standplaatstaxi’s moeten verplicht een taxilicht dragen en taximeter aan boord hebben.
Vanaf 1/1/2020 zijn er ook minimale emissienormen voor taxivoertuigen. Deze gelden niet voor ceremonieel vervoer.
Meer informatie leest u in het nieuw taxidecreet van de Vlaamse overheid.
Overgangsbepaling
Bestaande exploitanten (VVB en/of taxi) die vóór 1 januari 2020 reeds een vergunning hadden voor het exploiteren van een taxi- en/of VVB-dienst, kunnen:
- de vergunning behouden tot het einde van de looptijd van de vergunning, volgens de oude exploitatievoorwaarden. Dat betekent dat alle regels, mogelijkheden en beperkingen van die vergunning van toepassing blijven. Indien de exploitant na afloop van de looptijd verder wenst te exploiteren, moet een nieuwe vergunning individueel bezoldigd personenvervoer aangevraagd worden.
Exploitanten die een wijziging aan een bestaande taxi of VVB-vergunning wensen aan te vragen, zoals het toevoegen of verwijderen van een voertuig, het aanpassen van tarieven kunnen dit nog altijd doen via de bestaande documenten:
- Aanvraagformulier_vergunning_taxidienst.pdf
- Aanvraagformulier_vergunning_uitbating_verhuur_met_bestuurder.pdf
ofwel
- kiezen ze om een nieuwe vergunning individueel bezoldigd personenvervoer aan te vragen. De bestaande vergunning vervalt.
Vergunning individueel bezoldigd personenvervoer
Wat en voor wie?
Indien u een onderneming heeft die betaald personenvervoer aanbiedt in een voertuig dat is uitgerust voor het vervoeren van maximum 9 personen (bestuurder inbegrepen) en waar de klant of inzittenden de bestemming bepalen dan heeft u voor de uitbating van deze taxidienst een vergunning individueel bezoldigd personenvervoer nodig.
Voorwaarden
Zowel van een dienst voor individueel bezoldigd personenvervoer als de uitbater (= de persoon aan wie de vergunning wordt verleend) moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.
Waar en hoe aanvragen?
U vraagt de vergunning aan in de gemeente waar uw exploitatiezetel gevestigd is.
Als uw exploitatiezetel gevestigd is in Willebroek dan vraagt u de vergunning digitaal aan via databank Centaurus 2020.
Een papieren aanvraag kan enkel nog wanneer inloggen op Centaurus 2020 niet lukt. U kan in dat geval de vergunning schriftelijk aanvragen bij het gemeentebestuur Willebroek door het aanvraagformulier ‘vergunning’ aangetekend en/of tegen afgifte met ontvangstbewijs te bezorgen aan:
Gemeentebestuur Willebroek
t.a.v. dienst lokale economie
Pastorijstraat 1
2830 Willebroek
Bewijsstukken
Alle details/ documenten die u dient toe te voegen bij uw aanvraag kan u terugvinden in het onderstaande aanvraagformulier.
Procedure
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt een aanvraag (o.a. zedelijke waarborgen, beroepsbekwaamheid, solvabiliteit en het bewijs van Nederlandse taalkennis van de aanvrager).
De vergunning wordt binnen een termijn van 45 dagen afgeleverd nadat de aanvraag volledig werd verklaard. Deze termijn kan in vakantieperiode verlengd worden tot 60 dagen.
Weigeringsbeslissingen worden gemotiveerd
U wordt schriftelijk in kennis gesteld van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
Kostprijs
Als exploitant betaalt u jaarlijks een retributie van 350 euro per voertuig. Als het voertuig voldoet aan de minimale emissienormen die gelden na 01/01/2025, betaalt u 250 euro.
Regelgeving
Taxidecreet Vlaamse Overheid
Retributiereglement voor individueel bezoldigd personenvervoer
Machtiging standplaatstaxi
Wat en voor wie?
Als u een standplaatstaxi wil uitbaten, dient u naast een vergunning individueel bezoldigd personenvervoer ook te beschikken over een machtiging standplaatstaxi van de gemeente waar de standplaatsen liggen van waaruit u wil exploiteren.
In de gemeente Willebroek zijn er 4 standplaatsen (zie document hieronder). Het aantal machtigingen is beperkt tot 12. Indien dit aantal bereikt is, zal er een wachtlijst worden aangelegd.
Voorwaarden
Een machtiging standplaats kan u enkel krijgen als u over een vergunning individueel bezoldigd personenvervoer beschikt.
De andere machtigingsvoorwaarden tot het verkrijgen van een machtiging standplaatstaxi in de gemeente Willebroek kan u nalezen in het gemeentelijk reglement betreft de voorwaarden tot het verkrijgen van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg.
Tarieven
De tarieven voor een standplaatstaxi werden vastgelegd in het gemeentelijk reglement betreft de voorwaarden tot het verkrijgen van een machtiging voor het gebruik van taxistandplaatsen op de openbare weg.
Waar en hoe aanvragen?
Een machtiging standplaatstaxi voor de gemeente Willebroek vraagt u digitaal aan via databank Centaurus 2020.
Een papieren aanvraag kan enkel nog wanneer inloggen op Centaurus 2020 niet lukt. U kan in dat geval de machtiging schriftelijk aanvragen bij het gemeentebestuur Willebroek door het aanvraagformulier machtiging standplaatstaxi (zie document hieronder) aangetekend en/of tegen afgifte met ontvangstbewijs te bezorgen aan:
Gemeentebestuur Willebroek
t.a.v. dienst lokale economie
Pastorijstraat 1
2830 Willebroek
Bewijsstukken
Alle details/ documenten die u dient toe te voegen bij uw aanvraag kan u terugvinden in het aanvraagformulier machtiging standplaatstaxi.
Procedure
Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt een aanvraag (o.a. machtigingsvoorwaarden).
De vergunning wordt binnen een termijn van 45 dagen afgeleverd nadat de aanvraag volledig werd verklaard. Deze termijn kan in vakantieperiode verlengd worden tot 60 dagen.
Weigeringsbeslissingen worden gemotiveerd
U wordt schriftelijk in kennis gesteld van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
Regelgeving
Bestuurderspas
Wat en voor wie?
Vanaf 1 juli 2020 moet elke taxichauffeur in het Vlaams gewest verplicht een bestuurderspas op zak hebben, ongeacht het statuut (zelfstandige of werknemer).
Deze bestuurderpas is 5 jaar geldig en is persoonlijk en onoverdraagbaar.
Voorwaarden
Om een bestuurderspas te verkrijgen dient men te voldoen aan volgende voorwaarden:
- men beschikt minstens 2 jaar over een rijbewijs;
- men beschikt over een rijbewijs met geldige medische keuring voor bezoldigd personenvervoer;
- men beschikt over een toelating om arbeidsprestaties te verrichten (enkel indien u een buitenlands staatsburger is);
- men beschikt over een minimale kennis van het Nederlands;
- op het niveau B1 van het Europees Referentiekader voor Talen of
- op het niveau A2 van het Europees Referentiekader voor Talen en men bewijst binnen 2 jaar na het bekomen van de bestuurderspas dat men beschikt over het niveau B1
- men beschikt over de vereiste kennis over het vervoeren van personen met beperkte mobiliteit, als men ritten uitvoert met voertuigen die aangepast zijn aan het vervoer van personen in een rolstoel;
- men voldoet aan de moraliteitsvoorwaarden zoals bepaald in artikel 25 van het besluit van Vlaamse regering van 8 november 2019.
Waar en hoe aanvragen?
U vraagt de bestuurderspas aan in de gemeente/ stad waar u woont. Woont u in Willebroek, dan vraagt u bestuurderspas digitaal aan via Centaurus 2020.
Een aanvraag kan alleen nog op papier ingediend worden wanneer inloggen in de Centaurus 2020 databank niet lukt. U kan in dat geval de machtiging schriftelijk aanvragen bij het gemeentebestuur Willebroek door het aanvraagformulier bestuurderspas (zie document hieronder) aangetekend en/of tegen afgifte met ontvangstbewijs te bezorgen aan:
Gemeentebestuur Willebroek
t.a.v. dienst lokale economie
Pastorijstraat 1
2830 Willebroek
Chauffeurs die buiten het Vlaams gewest wonen, doen een aanvraag in een Vlaamse gemeente naar keuze.
Bewijsstukken
Alle documenten dat u dient toe te voegen aan uw aanvraag kan u ook terugvinden op het aanvraagformulier ‘bestuurderspas’.
Hou volgende documenten zeker bij de hand:
- Kopie identiteitskaart (voor –en achterzijde);
- Kopie rijbewijs met geldige medische keuring (voor-en achterzijde);
- Een uittreksel uit het strafregister model 596.1-28 en dit attest mag bij het indienen van de aanvraag niet ouder zijn dan 3 maand;
- Een bewijs kennis Nederlands van niveau B1 (of niveau A2 voor de eerste 2 jaren indien niveau B1 nog niet behaald werd)*van het Europees Referentiekader voor Talen. Hiervoor volstaat een kopie van een getuigschrift/diploma Nederlandstalig secundair onderwijs of volwassenenonderwijs of het resultaat van een taaltest.
- Een bewijs dat u toelating heeft om in België arbeidsprestaties te verrichten, indien u een buitenlands staatsburger bent;
- Een bewijs dat u over de nodige kennis beschikt om personen in een rolstoel te vervoeren als u ritten uitvoert met voertuigen aangepast aan het vervoer van deze personen.
*Opgelet: Als u niet het vereiste niveau B1 bij aanvraag heeft, dan kan u toch een bestuurderspas krijgen als u minimaal niveau A2 kan aantonen. U heeft dan 2 jaar de tijd om het niveau B1 aan te tonen.
Procedure
De bestuurderspas wordt afgeleverd binnen een termijn van 20 dagen na de volledig verklaring van het aanvraagdossier. Weigeringsbeslissingen worden gemotiveerd.
De bestuurderspas is 5 jaar geldig en is hernieuwbaar.
Kostprijs
Een bestuurderspas kost €20.
(Deze retributie wordt op 1 januari van elk jaar aangepast volgens de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen)
Verplichtingen
- Haal de bestuurderspas ten laatste 3 maand na de toekenning af, op straffe van verval van de bestuurderspas.
- U dient op elk moment in het bezit te zijn van de bestuurderspas.
- De bestuurderspas is persoonlijk en onoverdraagbaar.
- U bent verplicht het volgende te melden via aangetekende brief of email met ontvangstmelding:
- elke wijziging in domicilie: binnen de 10 dagen nadat de situatie zich voordoet;
- elke veroordeling: binnen de 10 dagen na de dag waarop het vonnis is uitgesproken;
- elk verlies van rijbewijs met medische keuring of toelating om arbeidsprestaties in België te verrichten: binnen de 24u na het voorval.
Regelgeving
Taxidecreet Vlaamse Overheid