Landbouw

Voor wie?

Extreme weersomstandigheden, maar ook ziektes en plagen kunnen heel wat schade aanrichten aan land- en tuinbouwgewassen. Een geteisterde land- en tuinbouwer kan in dat geval de schadecommissie laten bijeenroepen.

Voorwaarden

  • De schade moet veroorzaakt worden door extreme weersomstandigheden;
  • de schade aan een teelt moet groter zijn dan 20% van de oppervlakte van die teelt op een bedrijf ongeacht het aantal percelen op het bedrijf.

Let op! De schadecommissie kan niet bijeengeroepen worden voor:

  • schade door verkeerde cultuurtechnieken of onvoldoende zorg (vb. sproeischade).
  • verlies door economische of speculatieve redenen (vb. een teelt die omwille van prijsvorming niet tijdig wordt geoogst).

Hoe moet je de schadecommissie landbouw samenroepen?

De getroffen land-of tuinbouwer dient een schriftelijke vraag in tot het samenroepen van de schadecommissie bij het gemeentebestuur .

De aanvraag bevat:

  • Het ingevuld aanvraagformulier dat je hieronder kan vinden;
  • de getroffen percelen, aangeduid op een liggingsplan/fotoplan en met vermelding van de nummers uit de oppervlakte-aangifte;
  • foto’s van de geleden schade (optioneel).
     
  • Aanvraagformulier_schadecommissie_landbouw.pdf

De volledige aanvraag (met alle nodige documenten) bezorg je ingevuld aan:

Gemeentebestuur Willebroek
t.a.v. dienst lokale economie
Pastorijstraat 1
2830 Willebroek

of elektronisch via lokale.economie@willebroek.be

De landbouwschadecommissie tot vaststelling van schade aan teelten is een gemeentelijke commissie. De commissie kan enkel optreden voor percelen op het grondgebied van Willebroek

Is een perceel gelegen in verschillende gemeentes? Dan moet men bij de verschillende gemeentelijke commissies een aanvraag indienen.

Procedure

De schadecommissie komt langs om een officiële vaststelling te doen van de schade. Hiervan wordt een proces-verbaal opgemaakt. In principe zijn er twee vaststellingen nodig: een eerste maal kort nadat de schade werd veroorzaakt en een tweede maal zo kort mogelijk voor de oogst. Bij een nulopbrengst en totale vernietiging van de oogst is een tweede vaststelling niet nodig.

De vaststellingen door de schadecommissie zijn van belang als men uitzonderlijke beroepsverliezen wil aftrekken overeenkomstig de fiscale barema’s. Verder kan men het proces-verbaal ook gebruiken bij het vragen van uitstel van betaling voor VLIF-dossiers. En het is nodig om in te dienen wanneer een tussenkomst van het landbouwrampenfonds wordt gevraagd.

Vlaams Rampenfonds

Sinds 1 januari 2020 wordt niet langer een onderscheid gemaakt tussen algemene rampen en landbouwrampen. Alle schade veroorzaakt door erkende uitzonderlijke weersomstandigheden vallen onder de noemer 'ramp'.

Sinds 1 januari 2020 geldt er een overgangsperiode van 5 jaar voor schade aan teelten in de landbouwsector. Tijdens de overgangsperiode wordt een tegemoetkoming voor teeltschade gradueel afgebouwd en zal de grootte van de vergoeding afhankelijk zijn van het afsluiten van een brede weersverzekering voor teelten.

Schade melden bij het Vlaams Rampenfonds?

Als u schade hebt geleden door een uitzonderlijk weersverschijnsel, dan kunt u dat uiterlijk tot 60 dagen na het schadelijk weersverschijnsel melden bij het Vlaams Rampenfonds. Dat is niet hetzelfde als een aanvraag tot schadevergoeding indienen. Dat kan pas als het Vlaams Rampenfonds de ramp erkent.

Let op! Deze schademelding is geen aanvraag om een vergoeding vanwege het Vlaams Rampenfonds te krijgen. Een aanvraagdossier tot vergoeding kan pas ingediend worden na een eventuele erkenning als ramp.

Schadevergoeding aanvragen bij Vlaams Rampenfonds?

Je hebt drie maanden tijd om een schadedossier in te dienen bij het Vlaams Rampenfonds: vanaf de publicatie van de erkenning van de ramp in het Belgisch Staatsblad tot het einde van de derde maand die volgt op de maand van de publicatie.

Voor meer informatie kan u terecht bij het Vlaams Rampenfonds:

Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken
Team Rampenfonds
Herman Teirlinckgebouw
Havenlaan 88 (bus 100), 1000 Brussel, België
Telefoon: 02 553 50 10
E-mail: rampenfonds@vlaanderen.be
Website

Weersverzekering voor landbouwers

Als een ramp niet wordt erkend, komt het betrokken rampenfonds niet tussen. Landbouwers kunnen hun teelten wel nog verzekeren tegen hagel, storm, hevige of overvloedige regen, ernstige droogte, vorst en ijs. Verzekeraars kunnen geleden teeltschade vergoeden als die minstens 20% bedraagt ten opzichte van de gemiddelde opbrengst in de voorafgaande jaren.

Sinds 1 januari 2020 kunnen landbouwers die een erkende brede weersverzekering sluiten tot 65% van de verzekeringspremie terugbetaald krijgen. De terugbetaling kan aangevraagd worden voor alle verzekerde open teelten op Vlaamse landbouwgrond.

Wetgeving

Decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest.