Onze dienstverleningen

Het zorgteam

Per zorgafdeling is er een vast team gekwalificeerde medewerkers dat onder leiding staat van een hoofdverpleegkundige. Hier in huis noemen we dit een woonzorgmanager. De hoofdverpleegkundige wordt bijgestaan door zorgcoaches die de dagdagelijkse leiding op zich nemen. Dit multidisciplinaire zorgteam helpt je bij de dagelijkse hygiënische verzorging, luistert naar je wensen en vragen en biedt je deskundige zorg op maat aan.

De medicatie wordt toegediend door het zorgpersoneel, bewoners bewaren geen medicatie op hun kamer. Enkel in overleg met de huisarts en schriftelijke toestemming mag de bewoner zelf medicatie bewaren op zijn kamer. 

Voetverzorging kan gebeuren door hiervoor opgeleide zorgmedewerkers van het WZC. Voor gespecialiseerde voetzorgen verwijzen wij door naar een medische pedicure of naar een podoloog.

In ons WZC wordt elke bewoner aangespoord om alles wat hij nog zelf kan, zelf uit te voeren, ook als dit soms niet meer vlot gaat. Op deze manier trachten wij de zelfstandigheid van elke bewoner zo lang en goed mogelijk in stand te houden. Waar nodig, zal er natuurlijk hulp worden geboden. We vinden het als zorgteam eveneens belangrijk dat wij rekening kunnen houden met je wensen en noden. Hiervoor stellen we na verloop van tijd samen een woonzorgplan waarin geluisterd wordt naar de noden en behoeftes van iedere bewoner.  
 

Coördinerend en raadgevend arts (CRA)

Het WZC heeft een coördinerend en raadgevend arts. Zij volgt de samenwerking tussen WZC en alle huisartsen op en staat de directie en medewerkers van het WZC met raad en daad bij in alle aspecten van de zorg. 

Onze CRA is Dr. Lise Van Buggenhout van Medisch Huis De Schalk.
 

Sociale dienst & administratie

Bij de dienst administratie kan je terecht met allerlei administratieve vragen (bijv. in verband met facturatie, zakgeld, kapper,…). 

De administratie is een algemeen aanspreekpunt en indien we je vraag niet kunnen beantwoorden verwijzen we je door naar de juiste dienst(en). 

De medewerkers van de sociale dienst zijn verantwoordelijk voor de maatschappelijke hulpverlening aan de bewoners van WZC Ten Weldebrouc. Zij staan in voor de aanvragen en opvolging van de wachtlijst, de intake van nieuwe bewoners en zij brengen voorafgaand aan de opname alle administratieve formaliteiten in orde. 

Voor en tijdens het verblijf zijn zij het aanspreekpunt voor de  bewoners en familie en geven zij informatie omtrent alle praktische en financiële aspecten bij het verblijf in het woonzorgcentrum.

De maatschappelijk werkers zijn  een brug tussen bewoner, familie en het zorgteam en ondersteunen alle betrokkenen op psychosociaal vlak waar nodig is.
 

Paramedische diensten

Met het oog op revalidatie en behoud van fysische en mentale mogelijkheden, worden de bewoners waar nodig begeleid door een paramedisch team van kinesisten en ergotherapeuten. Op voorschrift van je huisarts werkt de kinesist er samen met jou aan om je mobiliteit en beweeglijkheid in stand te houden of te verbeteren.
Er kan beroep gedaan worden op een externe logopediste. Zij optimaliseert de communicatie door middel van spraak- en taaloefeningen en de voedingsinname bij onze bewoners (vb. behandelen van slikproblemen). Zij geeft therapie en/of advies.

Ook werken we samen met een externe diëtiste die bewoners en ons keukenpersoneel kan begeleiden wanneer dit nodig is (ondervoeding / extreme obesitas/ diabetes /…). 

Ergotherapie

De ergotherapeuten staan mee in voor het optimaliseren van de zelfredzaamheid van onze bewoners. Ze streven ernaar de bewoners zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren en ondersteunen hen hierbij. Dit doen ze onder andere door ondersteuning te bieden op het gebied van Activiteiten Dagelijks Leven (ADL). Hieronder vallen ruim gezegd zelfzorg, mobiliteit, sociale interactie en het maaltijdgebeuren.

Men kan er terecht voor advies, ze reiken aangepaste hulpmiddelen aan en implementeren het correct gebruik ervan. Dit alles met het oog op het vergroten en behouden van de zelfredzaamheid. 

In hun aanbod zitten het rollend materiaal (rolstoelen en rollators), hulpmiddelen in kader van het maaltijdgebeuren (bv. aangepast bestek),...

Verder staan de ergotherapeuten ook in voor het geven van zowel individuele als groepsactiviteiten. Hiervoor werken ze samen met de begeleiders wonen en leven zodat ze samen een zinvolle dagbesteding kunnen aanbieden. 

 

Begeleiders Wonen & leven

De animatie in ons WZC zien we veel ruimer dan de activiteiten die dagelijks in groep of individueel worden uitgevoerd.

In ons WZC vinden we het belangrijk dat er een bewonersgerichte begeleiding is, steeds in nauw overleg met de familie en de omgeving. Deze begeleiding wordt afgestemd op de mogelijkheden en noden van de bewoner.

We bekijken elke bewoner individueel en proberen rekening te houden met iemands gewoontes, ideeën, levensverhaal, wensen,…

Activiteiten worden zowel in de voor- als namiddag georganiseerd.

Wekelijks staan er terugkerende activiteiten op het programma. Dit kan zowel een muziekmoment zijn als creanamiddagen, kimmen, caféspelen,…

We dragen bij tot een huiselijke sfeer door onder andere kookactiviteiten in kleinere groep, krantenuurtje en koffieklets te organiseren.

We geven ook extra aandacht aan de verzorging van bewoners door regelmatig verwenmomenten te organiseren. We bieden dan voedbadjes, manicures, pedicures, gezichtsverzorgingen en handmassages aan.

Daarnaast nemen we ook deel aan activiteiten die in de gemeente georganiseerd worden. Dit kan zowel een culturele activiteit zijn vb. een toneelvoorstelling maar er worden ook wekelijkse marktbezoeken georganiseerd. Uitstappen naar shopping center, kinderboerderij, Bel Air,… staan regelmatig op het programma.

Door deze samenwerkingen blijven onze bewoners actief deelnemen aan de maatschappij en houden ze hun oude gewoontes in stand.

Activiteiten

In het WZC leef je samen met andere mensen. We stimuleren dat je een sociaal leven kan uitbouwen, medebewoners leert kennen. Misschien kan je een nieuwe hobby starten of heropnemen?

In het weekprogramma worden allerlei ontspanningsmogelijkheden aangeboden zoals handwerk– en knutselnamiddagen, kaart- en gezelschapsmomenten, zanguurtje, maar ook occasionele optredens van showartiesten en eetfestijnen met de familie. Wekelijks worden de diverse activiteiten aangekondigd via affiches op de afdeling. De jarigen worden maandelijks uitgenodigd op een wafelfestijn of een muzieknamiddag.

Bij diverse feestelijke aangelegenheden (huwelijksjubilea, viering 100-jarigen, kerstfeest e.a.) wordt een passende viering voorzien. Af en toe worden uitstappen georganiseerd met kleine groepjes bewoners naar diverse bestemmingen. Verschillende Willebroekse scholen, verenigingen en organisaties brengen regelmatig een gewaardeerd bezoek aan onze bewoners. Voor tal van deze ontspanningsactiviteiten kunnen we rekenen op de hulp van vrijwilligers en familie.
 

Facilitaire diensten

Keuken en maaltijden

We wensen als instelling veel aandacht en zorg te besteden aan de maaltijden. In onze eigen keuken worden er dagelijks gezonde en afwisselende maaltijden klaargemaakt, die bovendien aangepast zijn aan de gezondheidstoestand van de individuele bewoners. Hierbij wordt de keukenploeg bijgestaan door een diëtiste. Op vraag van de behandelende geneesheer of het zorgteam zal de diëtiste zo nodig ook voor jou nagaan welke voorschriften gerespecteerd moeten worden (vb. zoutarm dieet). Het weekmenu vind je op het infobord op elke zorgafdeling. Bewoners krijgen mee zeggenschap over de menu door middel van een werkgroep.

Kledij en linnen

Het WZC werkt samen met een externe wasserij die in eerste instantie instaat voor het wassen van het bed- en badlinnen dat door het WZC verstrekt wordt. Zo wordt het bedlinnen minimaal wekelijks verschoond en krijgt de bewoner dagelijks een proper washandje en handdoek. Voor het wassen van je persoonlijke kledij kan je er voor kiezen om deze door je familie te laten wassen of de externe wasserij de opdracht te geven dit tegen betaling te doen. Bijkomende info hierover krijg je bij de effectieve opname. In beide gevallen is het nodig dat je over voldoende kledij beschikt die je voorziet van een naamlabel. 

De logistieke medewerkers van de woon- en zorgafdelingen staan in voor het poetsen en onderhouden van de kamers, het sanitair en de gemeenschappelijke ruimtes. Verder ondersteunen zij het maaltijdgebeuren, verzorgen zij andere ondersteunende taken op de afdeling en bieden zij hulp bij verplaatsingen van bewoners binnen het WZC.

 

Kapper en pedicure

Het WZC beschikt over een eigen kapsalon, waar verschillende zelfstandige kappers ter beschikking staan van de bewoners. Om de twee maanden wordt aan elke bewoner een gratis kappersbeurt aangeboden (= wassen, knippen en/of mise-en-plis). Bijkomende kappersbeurten dienen zelf te worden bekostigd. De eerste afspraken met de kappers worden gemaakt via de WZC-administratie aan het onthaal. Nadien kan dit in onderling overleg met de kappers zelf.