520 kilogram zwerfvuil verzameld tijdens Week van de Handhaving
Oplettende Willebroekenaars hadden het vast al opgemerkt, maar aan de watertoren in de Zegestraat stond tijdens de Week van de Handhaving (7 tot en met 13 oktober) een zwerfvuil-box. Deze box is door de gemeente vervaardigd en opgesteld. Het doel was om de aandacht te richten op het aanwezige zwerfvuil en sluikstort in de gemeente. In totaal werden tijdens deze week maar liefst 127 zakken zwerfvuil verzameld, goed voor 520 kilogram.
Mooimakers, het Vlaamse initiatief van de OVAM, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), ijvert voor een maatschappij waar zwerfvuil en sluikstort onaanvaardbaar zijn. De gemeente Willebroek wil tijdens de Week van de Handhaving dit doel mee ondersteunen en heeft hiervoor aan de watertoren in de Zegestraat een box geplaatst.
In deze box zal werd van 7 tot en met 11 oktober elke dag door de bevoegde diensten van de gemeente het opgehaalde zwerfvuil geplaatst. Het doel was om aan de burger duidelijk te maken dat de aantallen sluikstort en zwerfvuil gevoelig de hoogte ingaan. Mits sensibilisering en bewustwording wenste de gemeente Willebroek dit punt onder de aandacht te brengen.
85 ton afval
Want het achterlaten van sluikstort en zwerfvuil is in Willebroek wel degelijk bestaande. In 2024 hebben de medewerkers van de sociale tewerkstellingsdienst De Brug tot dusver maar liefst 2.600 zakken aan sluikstort verzameld. In 2023 is dan weer in totaal 85 ton afval op het openbare domein van Willebroek aangetroffen.
Zwerfvuil en sluikstort kosten de lokale overheden handenvol geld, dat veel nuttiger besteed kan worden. Ook de milieu-impact is niet gering. Al het materiaal dat in zwerfvuil en sluikstort terechtkomt, is bovendien verloren voor recyclage. Tenslotte zijn zwerfvuil en sluikstort zeer storend voor burgers. Lokale overheden krijgen veel klachten en het draagt bij aan het onveiligheidsgevoel.
Voorbeelden
Op de box was informatie te vinden over de hoeveelheid afval die zich op dat ogenblik in de box bevond. Ook stonden er slogans op de plexiglazen ramen om de voorbijgangers bewust te maken van het probleem.
Verder kon je op de achterzijde van de zwerfvuil-box informatie terugvinden over waarom deze aan de watertoren stond, enkele wist-je-datjes en enkele voorbeelden van zwerfvuil en sluikstort in de gemeente Willebroek.
Tot slot werd via een waarschuwing gewag gemaakt dat het allesbehalve de bedoeling was om zwerfvuil en sluikstort in of aan deze box te plaatsen. Inwoners die dit wél deden, konden een GAS-boete tot € 500 riskeren. Een camera en gemeenschapswachten hielden de locatie immers goed in de gaten.