Willebroek, op weg naar een dementievriendelijke gemeente 2025
De gemeente Willebroek organiseert verschillende initiatieven en projecten voor mensen met dementie en hun omgeving. We nemen deel aan het Praatcafé Dementie, in de bibliotheek kan je een dementiekoffer ontlenen met allerlei informatie, boeken, flyers, films ... om het thema te verkennen en je kan meedoen aan het dementieatelier, waar je creatief aan de slag gaat. Met deze initiatieven willen we nog meer evolueren naar een dementievriendelijke gemeente.
Dementieatelier
Zes keer per jaar zijn mensen met dementie en hun begeleiders welkom op het dementieatelier. Samen gaan we creatief aan de slag en maken we mooie momenten om nooit te vergeten.
Het dementieatelier gaat steeds door van 14.00 tot 16.00 uur, op verschillende locaties in Willebroek en is volledig gratis. Op voorhand inschrijven is handig, maar niet verplicht. Dat kan aan de balie van Lokaal Dienstencentrum De Wilg, via infoLDC@willebroek.be of op 03 860 34 97.
Veiling kunstwerken
Op 27 september 2024 werden in Kasteel Bel-Air te Willebroek verschillende kunstwerken geveild. Deze veiling bracht maar liefst 2.449,55 euro op.
Alle kunstwerken werden door de deelnemers van ons dementieaterlier gemaakt. Als aanvulling maakte kunstenaar Jeroen Du Bois, ter ere van het Ensorjaar 2024, unieke maskers die de kunstwerken vergezelden.
De opbrengst van de veiling gaat naar de verdere groei van het dementieatelier.
Met ondersteuning van Cera
Dementiekoffer
Als er een vermoeden van dementie bestaat of de diagnose reeds is gesteld, roept dit bij mensen en hun omgeving heel wat vragen op. Mensen gaan met de diagnose dementie naar huis en hebben vaak geen goed beeld van het verloop van de ziekte. De ‘Eerste Hulp Bij Dementie’-koffer’ biedt de kans om dit thema op een rustige manier thuis te verkennen.
De koffer bundelt een selectie van tien materialen, zoals informatieve boeken, diverse brochures en folders, kinderboeken, getuigenissen, dvd’s … De dementiekoffer is bestemd voor iedereen die te maken heeft met dementie: mensen met dementie, hun familie, mantelzorgers … en kan gratis uitgeleend worden in de bibliotheek.
Praatcafé dementie
Driemaandelijks wordt er in de regio een dementiecafé georganiseerd. Ook familieleden, mantelzorgers en hulpverleners zijn hier welkom.
Iedere keer staat er tijdens het Praatcafé Dementie een ander thema centraal. Sprekers geven een toelichting over relevante thema's rond dementie. Je kan er ook ervaringen uitwisselen en contacten leggen met andere lotgenoten en mantelzorgers.
Familiegroep dementie Klein-Brabant-Vaartland
Kom naar deze warme lotgenotengroep voor familieleden van mensen met dementie, waar we samen praten en ervaringen delen rond een bepaald thema. De familiegroep wordt ondersteund door de Alzheimerliga en begeleid door mensen met kennis over dementie.
Inschrijven is handig, maar niet verplicht en kan via:
- kleinbrabantvaartland@alzheimerligavlaanderen.be
- 0476 22 74 13
- of aan de balie van Lokaal Dienstencentrum De Wilg, Wilgenhof 2
Routeplanner Dementie
In 2016 lanceerde de werkgroep ‘praatcafé dementie Klein-Brabant Vaartland’ voor het eerst een routeplanner dementie. De brochure groeide ondertussen uit tot een wegwijzer voor mantelzorgers die zorgen voor personen met dementie. Vijf jaar later kreeg de brochure een update. Voortaan is de informatie ook digitaal te raadplegen met handige rechtstreekse, klikbare links naar verschillende organisaties en hulpverleners.
Informatie voor verschillende fasen in dementie
Dementie ontstaat niet plots maar is een geleidelijk proces. Langzaam komen de omgeving en de betrokken persoon tot het besef dat ‘er iets niet pluis is’. De routeplanner onderscheidt vijf fasen in de evolutie van dementie. Doorheen deze verschillende fasen van dementie heeft de omgeving van de persoon met dementie verschillende noden. In dit traject willen we een aantal wegwijzers plaatsen die de mantelzorger kunnen helpen om zijn weg te vinden in het welzijnslandschap.
Iedere fase krijgt een korte beschrijving en een overzicht van voorzieningen en hulpverleners. Tot slot belichten we nog aantal fase-overschrijdende initiatieven. De route is anders voor elke mantelzorger en persoon met dementie. Met deze routeplanner wil de werkgroep de mantelzorger de juiste richting aanwijzen om de beste keuze te kunnen maken, om zijn unieke weg te gaan.
Je kan hieronder de digitale routeplanner downloaden. Een gedrukte versie kan je afhalen bij eerstelijnsmedewerkers in onze eerstelijnszone (Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek).
De routeplanner is een samenwerking tussen de verschillende gemeenten, met ondersteuning van expertisecentrum dementie Orion ism PGN.