Ruimtelijke planning

In de gemeente zijn verschillende reglementen en verordeningen van toepassing: 

  • Algemeen reglement op het bouwen van 27 juli 1953 en zijn latere wijzigingen.
     
  • Besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
     
  • Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening geïntegreerd rioleringsbeleid van 3 november 2006.

Geoportaal ruimtelijke plannen – overzicht

Via deze link kan je een geografisch digitaal overzicht van al de vigerende ruimtelijke verordenende plannen (i.e. gewestplan, APA, BPA, RUP,…) en verordeningen op het grondgebied van het Vlaamse Gewest terug te vinden: https://geoplannen.omgeving.vlaanderen.be/?category=2&t=21&m=1

Het is mogelijk om de verordenende plannen en verordeningen opgemaakt door het Vlaams Gewest en de Vlaamse lokale besturen in detail te raadplegen.

Meer info via omgeving Vlaanderen: https://dsi.omgeving.vlaanderen.be/

Bijzondere Plannen van Aanleg - BPA

Bijzondere Plannen van Aanleg (BPA's) zijn gemeentelijke bestemmingsplannen die in het verleden gemaakt werden om het gewestplan te verfijnen.

Sinds het decreet op de Ruimtelijke Ordening worden de BPA's vervangen door gemeentelijke Ruimtelijke UitvoeringsPlannen (RUP's). De bestaande BPA's blijven evenwel geldig tot ze worden vervangen door een gemeentelijk RUP.

Ruimtelijke UitvoeringsPlannen - RUP

RUP's zijn toekomstgerichte ruimtelijke bestemmingsplannen. Met dergelijke plannen wordt voor elk perceel grond in een gemeente of stad geregeld wat er wel of niet mag gebouwd worden, er wordt met andere woorden een ruimtelijke bestemming aan toegekend.

De plannen in hun geheel hebben als doel ervoor te zorgen dat er een ruimtelijke harmonie is tussen wonen, recreatie, natuur, mobiliteitsinfrastructuur, economie, landbouw en andere bestemmingen en stedelijke functies.

Gewestelijke en provinciale uitvoeringsplannen (GRUP en PRUP)

Naast de gemeente, maken ook de provincie en het Vlaams gewest ruimtelijke uitvoeringsplannen op. Op het grondgebied van de gemeente Willebroek zijn volgende PRUP's en GRUP's van kracht.

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS)

Het gemeentelijk ruimtelijke structuurplan legt de ruimtelijke structuur binnen de gemeente in grote lijnen vast. Dit plan doet geen uitspraak over concrete percelen, en evenmin over het afleveren van concrete vergunningen. Het is een plan met een zeker abstractieniveau die antwoord geeft op uiteenlopende cruciale, maar ingewikkelde vragen. Hoeveel woningen moeten er over vijf jaar zijn? Op wat voor locaties gaan we die bouwen? Hoeveel ruimte creëren we voor bedrijven? Welk soort plekken zijn hier het best voor geschikt? Hoeveel groen, hoeveel bos, hoeveel  landbouwgrond? Op wat voor type plekken gaan we dat doen?

Ruimtelijke structuurplannen worden gemaakt op voor het grondgebied van Vlaanderen, voor het grondgebied van elke provincie en voor het grondgebied van elke gemeente.

Parallel aan de opmaak van het Beleidsplan Ruimte screende de provincie Antwerpen de Gemeentelijke Ruimtelijke Structuurplannen (GRS’en) van de gemeenten op haar grondgebied. De provincieraad van oktober 2023 heeft in die GRS’en onderdelen aangeduid die niet langer geldig zijn. De geschrapte onderdelen in ons GRS vind je in de nota van de provincie Antwerpen.

Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit - in opmaak

Er beweegt heel wat in Willebroek, zeker op vlak van ruimte. We staan voor uitdagingen en we moeten goed nadenken hoe we omgaan met de ruimtevragen van de toekomst. Denk maar aan een groeiende bevolking die nood heeft aan degelijke woningen, oplossingen voor de mobiliteit in onze kernen en op onze wegen, de klimaatsveranderingen die zorgen voor meer nood aan ruimte voor water en groen en ook onze ondernemingen evolueren en brengen nieuwe ruimtevragen met zich mee.

Hoe we dit willen organiseren in de ruimte, dat vraagt een duidelijke visie. Met het beleidsplan ruimte en mobiliteit Willebroek geven we aan hoe we de komende twintig jaar onze ruimte willen ordenen.

Het opmaken van een beleidsplan ruimte en mobiliteit is een werk van lange adem. Niet alleen vraagt het heel wat studiewerk, ook hangt het vast aan een strikte procedure. De opmaak zal naar verwachting circa 3 jaar duren.

Het traject en meer nieuws van het beleidsplan ruimte en mobiliteit kan je volgen via: https://willebroekwilwat.be/opmaak-beleidsplan-ruimte-en-mobiliteit

Momenteel is de opmaak van het beleidsplan ruimte en mobiliteit nog maar net van start gegaan. Naargelang de verderzetting van het proces zal op de bovenvermelde pagina geleidelijk aan meer nieuws te vinden zijn, zoals: de verplichte info, de opgemaakte documenten, rapporten, nota’s, resultaten  enz. 

Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen

Onderstaande beleidsdocumenten geven uiting aan (of kunnen uiting geven aan) een bestaande of toekomstige (gebieds)visie op o.a. de goede ruimtelijke ordening. Deze beleidsdocumenten omvatten bv. studie(s) of masterplannen die een toekomstgerichte visie voor een gewenste ruimtelijke ontwikkeling weergeven. Ze hebben geen verordenende kracht om door te werken in de vergunningverlening, tenzij ze kunnen geïntegreerd worden binnen de motivering van de goede ruimtelijke ordening.

Watergevoelige openruimtegebieden (Worg)

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden (WORG) in verschillende gemeenten in de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. De totale oppervlakte van de watergevoelige openruimtegebieden is ongeveer 712 ha. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek zou leiden tot het vergroten van overstromingsrisico's op andere plaatsen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt stedenbouwkundige voorschriften om de vrijwaring als onbebouwd gebied te garanderen en deze gebieden kunnen functioneren als onderdeel van het watersysteem.

Voor Willebroek zijn dit de gebieden:

Meer info vind je op de website van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid.

Portaal voor inspraak binnen het beleidsdomein Omgeving

Het Vlaams Departement Omgeving heeft een portaal voor inspraak over:

  • gewestelijke plannen en projecten over ruimtelijke ordening, leefmilieu, natuur, klimaat, energie, wonen of onroerend erfgoed
  • voorstellen van wijzigingen aan VLAREM (Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning)
  • plannen of projecten van een ander gewest, de federale overheid of een buurland die een invloed kunnen hebben op jouw gemeente
     

Als burger heb je het recht om tijdens inspraakperiodes jouw mening te geven over plannen of projecten binnen het beleidsdomein Omgeving van de Vlaamse overheid en over niet-Vlaamse procedures.

Via deze link krijg je de inspraakperiodes voor Willebroek te zien (kies bij locatie voor 'Willebroek'). Je vindt er per inspraakperiode

  • waar je meer informatie over het plan of project kan krijgen
  • in welke fase het plan of project zit
  • hoe, wanneer en waar je jouw inspraakreactie kenbaar kan maken

Provinciaal beleidsplan ruimte Antwerpen

Op 26 oktober 2023 stelde de provincieraad het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen definitief vast en de Vlaamse regering had daarna 45 dagen de tijd om voorbehoud te maken maar deed dat niet. Op 30 januari 2024 publiceert de provincie het definitieve Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen in het Belgisch Staatsblad. Het treedt 14 dagen later in werking en vervangt dan het Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen (RSPA) uit 2001.

Milieueffecten

Onafhankelijke MER-deskundigen onderzochten de mogelijke milieueffecten van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. De conclusies lees je in de plan-MER (milieueffectenrapport), goedgekeurd door het Vlaamse departement Omgeving. Hoe de provincie Antwerpen met die conclusies omgaat, lees je in de ‘milieuverklaring’.aa

Hieronder kun je alle relevante documenten downloaden. Meer informatie vind je hier.