Woonzorgcentrum Ten Weldebrouc
Woonzorgcentrum Ten Weldebrouc biedt een open thuis en individuele zorg aan ouderen die zich niet langer in hun eigen leefomgeving kunnen of wensen te handhaven, ongeacht hun herkomst of hun ideologische, filosofische of godsdienstige overtuiging.
Ten Weldebrouc is een woonzorgcentrum waar een familiale sfeer, huiselijkheid, veiligheid, hygiëne en een aangenaam woon- en leefklimaat vooropgesteld worden. We kunnen jouw vertrouwde thuismilieu niet helemaal vervangen, maar door onze kennis, ervaring en inzet, zullen we er alles aan doen om je hier zo snel mogelijk thuis te laten voelen. Hierdoor zullen de mogelijke onzekerheden snel plaats maken voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Kan iedereen in Ten Weldebrouc komen wonen?
In principe kan elke senior vanaf 65 jaar een aanvraag indienen, doch weet dat voorrang gegeven wordt aan de inwoners van de gemeente Willebroek of zij die een band met de gemeente Willebroek (wonen je kinderen in Willebroek of ben je zelf een geboren en getogen Willebroekenaar, die nu terug 'thuis' wil komen,…) kunnen aantonen.
De procedure
Wanneer je voor je zelf uitgemaakt hebt dat Ten Weldebrouc een plek is waar jij wil wonen, maak jij of een familielid een afspraak met de sociale dienst van het WZC. Dit gesprek vindt plaats in het WZC, doch zo nodig kan de maatschappelijk werker op huisbezoek komen. De sociale dienst contacteren kan op de telefoonnummers 03 860 34 56 en 03 860 34 72 of via mail op infowzc@willebroek.be.
Wat breng je mee?
- Identiteitskaart en, in voorkomend geval, het trouwboekje
- Klever van het ziekenfonds
- Pensioenfiche en fiches van andere maandelijkse inkomsten
Opgelet! Tenzij er een afdoende reden is, moet de kandidaat-bewoner zich steeds akkoord verklaren met de aanvraag! Je krijgt vervolgens een schriftelijke bevestiging dat je opgenomen bent op de wachtlijst van het WZC.
Afdelingen
In Ten Weldebrouc zijn er 6 (tijdelijk 5) woon- en zorgafdelingen die elk een specifieke en gerichte aanpak hebben naargelang de (zorg-)vraag van de bewoner. Dit biedt het voordeel dat wij als zorgvoorziening onze dienstverlening en zorg beter kunnen afstemmen op de noden van de bewoners en dat de bewoners vertoeven in een groep van gelijkgestemden.
Vanuit dit uitgangspunt is het mogelijk dat we in overleg met de bewoner en de familie besluiten om de bewoner naar een andere woon- en zorgafdeling over te brengen.
Op het gelijkvloers van het WZC zijn 2 woon- en zorgafdelingen ondergebracht:
- De Veert (open afdeling): op deze afdeling wonen 34 bewoners
- De Brielen 0 (beschermde afdeling): op het gelijkvloers van De Brielen wonen 16 bewoners
Op de eerste verdieping van het WZC zijn 3 woon- en zorgafdelingen ondergebracht:
- De Waag (open afdeling): op deze afdeling wonen 34 bewoners
- De Dreef (beschermde afdeling): hier wonen 29 bewoners
- De Brielen 1 (beschermde afdeling): hier wonen 17 bewoners
Op de tweede verdieping van het WZC zijn 2 woon- en zorgafdelingen ondergebracht:
- De Zaat (open afdeling): op deze afdeling wonen 34 bewoners (Tijdelijk gesloten)
- De Bocht (beschermde afdeling): hier wonen 29 bewoners
Op de woon-en-zorg-afdelingen De Veert, De Waag en De Zaat (open afdelingen) verblijven zowel actieve als (zwaar) zorgbehoevende senioren, waarvan de meesten zelf nog actieve en evenwaardige gesprekspartners zijn. Hier mikken we volop op de onderhandelde zorg waarbij we samen met de bewoner bespreken welke zorgen en ondersteuning hij wenst. Bewoners worden hierbij gestimuleerd om zelf het heft in handen te nemen. Waardigheid, zowel van elke bewoner als van elke medewerker, is dan ook onze eerste en belangrijkste waarde. We trachten het accent op wooncomfort en leven te leggen, eerder dan op louter verzorging.
Op de woon- en zorgafdelingen De Dreef, De Bocht en De Brielen (beschermde afdelingen) is de werking specifiek gericht op de zorg voor bewoners met dementie. Dit zijn beveiligde afdelingen waar aangepaste zorg en begeleiding wordt geboden aan bewoners die onder meer door geheugenstoornissen deze zorg behoeven. Op de eerste verdieping van De Brielen bestaat de leefgroep uit bewoners met een beginnende dementie, afhankelijk van het oriënteringsvermogen van de bewoner kunnen ook zij zonder begeleiding de afdeling verlaten.
Op elke zorgafdeling zijn al de nodige materialen aanwezig om goede, aangepaste zorgen te kunnen geven. De gezamenlijke leefruimtes zijn ingericht als ontmoetingsplaatsen voor bewoners en familie.
Type kamers
Alle kamers in ons WZC zijn eenpersoonskamers. In de kamer zijn alle basisvoorzieningen aanwezig om comfortabel te leven. Voor de kamerinrichting kan je van thuis enkele van je vertrouwde zaken, wandversiering en decoratie meebrengen. Hierdoor kan je de kamer een persoonlijke aankleding geven. Er dient wel voor gezorgd te worden dat de kamer goed toegankelijk blijft en de noodzakelijke circulatie toelaat voor de hulpverlening. Alle elektrische toestellen die in de kamer geplaatst worden, dienen een goedkeuring te krijgen van onze preventieadviseur.
Standaardindeling van een kamer:
- Elektrisch hoog/laagbed
- Ingebouwde kasten (met kluisje)
- Zetel
- Tafel en stoel
- Nachtkastje
- Sanitaire cel met WC en lavabo (douche enkel in kamer type 1)
- Aansluitingspunt voor TV
- Aansluitingsmogelijkheid voor een vast telefoontoestel
- Beloproepsysteem in de kamer en in de sanitaire cel
Opname
Voorafgaand aan de opname worden alle administratieve formaliteiten in orde gebracht met de bewoner en/of diens vertegenwoordiger op de sociale dienst van het WZC.
Je brengt dan mee:
- Identiteitskaart + de pincode
- Tien klevers van het ziekenfonds
- Overzicht van de financiële situatie
Er wordt een dossier opgemaakt met de nodige sociale, financiële, medische en verpleegkundige gegevens. Je krijgt ook een aantal documenten te tekenen, waarvan de belangrijkste de opnameovereenkomst en de interne afsprakennota zijn. Hier staat onder meer in wat het verblijf kost en wat je hier allemaal voor in de plaats krijgt.